La Rambla

Figuerencs "ramblejant" Foto L. Roisin)


Situada al centre de la ciutat, La Rambla és el passeig central de Figueres i punt neuràlgic de la seva vida social, nus de comunicacions  i l’espai urbà més emblemàtic, També és el punt central de la zona comercial i eix que articula el nucli antic amb la zona d’expansió urbanística de la ciutat entre els segles XIX i XX.
Els seus orígens són entre 1828 i 1832 quan, per motius d’higiene, l’enginyer militar Antoni Lasauca porta a terme les obres de cobriment de la riera Galligans i un cop coberta,per exprés desig popular, l’espai resultant es destinà a passeig públic.
El 1862 es plantaren els arbres, si bé l’evolució urbanística de la Rambla va tenir el seu punt àlgid amb la urbanització i reforma projectada per l’arquitecte Ricard Giralt Casadesús,l’any 1917, quan s’enderrocà una illa de cases de la part superior i es va projectar el monument d ’inspiració noucentista de l’escultor Enric Casanoves dedicat a Narcís Monturiol,l’inventor de l’Ictineu, la primera nau submarina.
Des de finals del segle XIX fins la guerra civil es va construir en aquest perímetre el millor conjunt d’edificis civils de la ciutat, els quals, combinats amb les edificacions preexistents permeten observar en un mateix àmbit la presència dels estils barroc, neoclàssic, eclèctic, modernista, noucentista i racionalista.
A la part alta hi trobem una font, feta en pedra de Figueres, obra del mateix arquitecte  que va fer la reforma de la Rambla. El passeig central està delimitat per plataners, parterres i bancs. El sòl està enrajolat i l’enllumenat està format per fanals d’època. La Rambla és un passeig tipus saló amb planta rectangular i desnivell natural en el passeig central que acaba a la part baixa amb escales i amb el monument a Narcís Monturiol, inaugurat el 1918  i que, en resum, es tracta d’un conjunt arquitectònic representatiu de l’etapa d’esplendor de la burgesia figuerenca, quins orígens es remunten  al segle XIX. Entre 2002 i 2003 es dugué a terme una reforma a càrrec de l’arquitecte figuerenc i resident Barcelona,  Carles Teixidor.
Tot i haver-se conegut tradicionalment per la Rambla, que és el nom que oficialment duu ara, al llarg de la seva història ha tingut diversos noms com ara: Passeig Nou, Carles Casades Còdol, el 1918,   i després de la guerra civil Rambla de Sara Jordà.

Rambla i carrer lateral anys 60 (Foto Meli)

La placeta de baix amb el monument a Monturiol a principi dels anys 60 (Foto: autor desconegut)


Les intenses pluges caigudes a Figueres la matinada del 29 de novembre del 2014, varen desbordar la riera Galligans i es varen inundar les zones pròximes al curs fluvial,provocant  un gran esvoranc d’uns 10 metres de llargada per quatre d‘amplada, en un dels trams de la Rambla per sota de la qual discorre.Com a conseqüència d’aquest desastre varen caure dos plataners centenaris del costat dret. Aquest fet va ser mol seguit i comentat per les xarxes socials i fins i tot es va publicar un còmic amb el nom d’”El Forat de la Rambla”.

Després de gairebé cinc mesos de treballs i un pressupost d’uns 450.000 euros, el 23 d’abril del 2015  es varen acabar les tasques de netejar els desperfectes i realitzar les obres d’emergència per assegurar i reconstruir la volta així com col·locar el nou paviment i llambordes i plantar dos nous exemplars de plàtans. En una pedra del lateral del vial Nord  es va gravar una inscripció d’agraïment  a les persones que ho feren possible.  
Vista aèrea amb el nou paviment (Autor desconegut)



Comentaris

Entrades populars