El dia que va morir Salvador Dalí



La sala de vetlla, instal·lada a la Torre Galatea, va ser visitada per milers de figuerencs de totes les edats  (Autor desconegut - Col.lecció particular) 

La lenta agonia de Salvador Dalí es va iniciar el juny de 1982, amb motiu de la mort de la seva dona i musa , Gala. La seva fi però no va arribar fins a set anys i pocs mesos després, el  23 de gener de 1989, un espai de temps  viscuts en el seu Empordà, primer al castell de Púbol, i després, al costat del seu museu de Figueres, -a la rebatejada pel propi Dalí com a Torre Galatea (abans Torre Gorgot)-, on l'estat físic de l'artista, va  anar empitjorant mentre era objecte de tot tipus d'especulacions.
Cap a mig matí del diumenge dia 22 de gener, Dalí va ser visitat a la seva habitació de l'Hospital de Figueres per mossèn Narcís Costabella, capellà de la parròquia de Sant Pere. Els darrers anys . Dalí s'havia  declarat "catòlic, apostòlic i romà". Just uns dies abans el doctor Carles  Ponsatí, director de l'Hospital de Figueres. va manifestar en una  multitudinària roda de premsa que  «Els metges no tenim la intenció d'allargar artificialment la vida de Salvador Dalí" i  que "farem tot el possible perquè tingui una mort digna".
El darrer comunicat, el dia abans de la seva mort,  ja afirmava que “a quarts de nou del vespre, l'estat del malalt era estacionari però que es mantenia l'extrema gravetat i que Dalí es trobava en estat greu i ningú Ja no pensava  que pogués escapar d'un desenllaç fatal que es podia produir en qualsevol moment.
Mentrestant, l'Hospital Comarcal de l'Alt Empordà, tal com ja havia passar unes setmanes  abans a la Clínica Quirón,  de Barcelona, es pot dir- que  estava, literalment ocupat per forces alienes al centre sanitari. El petit hall de  la recepció de l’hospital figuerenc estava constantment  atapeït de fotògrafs i periodistes dels dos costats dels Pirineus, els primers amb el dit sobre el gatell per atrapar una imatge que valgués una portada i els segons atrafegats per l'anar i venir incessant de les visites que provocava el malalt més il·lustre que s’hagués  atès mai al llarg de tota la història del centre. 

Val a dir que els corresponsals i enviats especials, -entre els quals hi havia locutors de totes les televisions del país, -que necessitaven connectar en directe-, s'havien apropiat del hall i, com també ha passat en altres ocasions, gairebé es convertien ells mateixos en l'element més vistós i protagonistes sense voler-ho de la repercussió mediàtica. Els metges i personal hagueren de conviure per uns dies amb tots aquests factors i fer el possible perquè no afectés al desenvolupament diari dels  malalts i visitants.  Amb aquest motiu, el despatx de gerència es va transformar en el quarter general des d'on l'alcalde de la ciutat. Marià Lorca, mirava  de resoldre els afers municipals més urgents, mentre vetllava  prop del malalt. En una  altra sala es varen instal·lat cinc telèfons, tots reservats als periodistes per  tal d'evitar que es produís un col·lapse de la centraleta de l'hospital, tal com ja va passar el primer dia d'estada de Dalí al centre hospitalari.
Mentre fotògrafs i reporters assetgen el doctor Ponsatí,  en veu baixa ja es parla de qüestions de protocol.





«El dilluns,  dia 23 de gener de 1989, a les 10 i quinze minuts, el senyor Salvador Dalí Domènech ha mort». Amb aquestes paraules iniciava Carles Ponsatí,  director de l'Hospital de Figueres,la lectura del darrer dels comunicats mèdics sobre la salut del pintor figuerenc. La causa de la mort, segons indicava el part mèdic, havia estat una «insuficiència cardíaca associada a una pneumònia evolucionant de forma irreversible a una insuficiència respiratòria severa amb aturada cardiorespiratòria». El part mèdic  anava signat per l'equip metge format pel mateix Ponsatí, i els doctors Marc Cuixart, Francesc Pujol, Carme Sala, Miquel Sala i Ramon Sans, a més del metge forense Narcís Bardalet.


Imatge del feretre soritint de Torre Galatea,  portat  per ex treballadors del Museu, camí de l'Església de Sant Pere (Autor desconegut - Col.lecció particular) 






a darrera hora del matí el president de la Generalitat, Jordi Pujol, es va desplaçar a Figueres i,un cop a l’hospital va pregar durant uns minuts davant les despulles de Dalí. A la tarda, va ser el torn de l'alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, qui va imposà sobre el pit del pintor la Medalla de la Ciutat Comtal que li havia estat concedida mesos enrere a l'artista empordanès.


La premsa local va dedicar suplements especials a la mort 



Al mateix temps es posava en marxa tota la maquinària necessària i el protocol per a la capella ardent i la cerimònia de l’enterrament sota la cúpula del Museu que havia de  servir de panteó de la tomba de Salvador Dalt, tal com havia demanat el genial artista empordanès.
Durant tres dies els mitjans de comunicació s'apoderaren de Figueres  i el Saló de Sessions de l'Ajuntament es va convertir  en estudi de les diferents emissores i en  sala de premsa  i conferències permanent. La Pujada del Castell, davant de la Torre Galatea, es va omplir dels vehicles de les diferents emissores de ràdio i televisions, instal·lats amb els seus equips davant de la Torre Galatea i que arribaven fins gairebé a tocar la Rambla,  per poder oferir les seves emissions en directe. Val a dir que en tot moment l'Ajuntament de Figueres va col·laborar amb els mitjans de comunicació,va facilitat el treball dels professionals de la informació.  i  el resultat es va considerar positiu. La ciutat va ser durant tres dies un dels focus més importants d'atenció mundial i mai s’havien vist al llarg de la història de la ciutat tants mitjans de comunicació i periodistes ni mai  havia estat tan anomenada en tants idiomes diferents.


Tota la premsa va dedicar pàgines especials 

La Capella ardent es va instal·lar en  una sala que havia  de servir per a una futura  ampliació del Teatre-Museu i per la qual es va calcular que desfilaren unes 25.000 persones davant el cos de Salvador Dalí,per retre-li homenatge i donar-li el seu comiat. Dalí havia manifestat moltes vegades que no li agradaven les flors,  i per  aquest motiu, les flors que portava la gent  eren dipositades en una sala adjunta a la capella ardent.
El dimarts 24 de gener molts establiments comercials aparegueren amb els seus aparadors amb motius dalinians i fotos de l’artista amb crespons negres o les portades de la premsa local on s’informava de la seva mort.
L'alcaldia va signar un decret declarant com a dies de dol els dies 23, 24 i 25 de gener. Sumant-se a aquest dol, el comerç del centre de Figueres tancà majoritàriament les portes la tarda de l'enterrament, i la Federació de Comerciants repartí un cartell fotocopiat en el que es podia llegir «Tancat per respecte a la memòria del nostre il·lustre conciutadà Salvador Dalí».
Es varen formar llargues cues, fins i tot de nit, per  visitar la capella ardent de Dalí
Minuts abans de dos quarts de cinc de la tarda del dimecres dia 25, hora prevista per al funeral, sortia de Torre Galatea el fèretre de Salvador Dalí que fou rebut pel públic amb un càlid aplaudiment. Gabriel i Fermín  Moret, Diego Sánchez i Enric Rovira, quatre antics ex treballadors del museu  foren les quatre persones que dugueren a les seves espatlles el fèretre de Salvador Dalí en tot el seguici des de la Torre Galatea fins a l’església i al Museu. Anaven acompanyats de policies municipals de Figueres i un grup de Mossos d'Esquadra vestits tots de gran gala.
A l'Església Parroquial de Sant Pere, el rector, Mossèn Narcís Costabella va oficiar el funeral, en una cerimònia que va durar escassament trenta minuts, va intentar revestir-se de solemnitat i senzillesa alhora. L'ofici va ser fet en català encara que en les pregàries s'empraren també el castellà, el francès, l'anglès i l'alemany. Va ser retransmesa en directe per les càmeres de Televisión  Española -TV1. La ciutat es va paralitzar en el moment de la cerimònia fúnebre i a molts balcons penjaven domassos o senyeres amb un crespó negre.
Dalí entrava a formar part en la història, per dret propi. Visca Dalí!



NOTA.- Informació realitzada amb les hemeroteques del Periòdic Hora Nova, diari AVUI I La Vanguardia"  



El Dr. Ponsetí atenen el mitjans informatius a l'Hospital Comarcal


Esqueles de l'ajuntament i de la Fundació publicades a la premsa




Portades del diari  Avui i de  La Vanguardia del 24 de gener de 1989


Comentaris

Entrades populars