joaquin Collar, el pilot figuerenc que va creuar l'Atlàntic en avió per primer cop



Casa Jiménez, a la plaça de la Palmera, on el 25 de novembre de 1906va néixer  Joaquín Collar




























Joaquín Collar Serra, nascut a Figueres el 25 de novembre de 1906 i  desaparegut a Mèxic el 20 de juny de 1933 va ser un militar i pilot espanyol, famós pel seu vol, al costat de Mariano Barberán i Tros de Ilarduya, des de Sevilla (Espanya) a Camagüey (Cuba) el 1933, a bord de l’avió “Cuatro Vientos”,un vol històric durant la Segona República Espanyola que per primera vegada creuava l'oceà Atlàntic.  Mariano Barberán mentre  preparava el vol del “Cuatro Vientos” entre Espanya i Cuba va comptar des d’un principi amb Joaquín Collar com a pilot ja que el considerava el més indicat per a aquesta tasca.

La Filatelia ha recollit en molts segells la gesta de Collar i Barberan, com en aquests segells de 13  i 30 pesos de  Cuba  


L'Agrupació Filatélica de Figueres va organitzar el 1983 i el 2008, exposicions i matasegells commemoratius dels 50 i 75 anys de l'efemèride del.pilot figuerenc 

Mapa amb l'iinerari previst d'Espanya a Cuba i Mèxic 



Els  dos aviadors van partir de Sevilla el dia 9 de juny de 1933 i van arribar a Camagüey,(Cuba) el dia 10 de juny. Van romandre a l'illa, on van ser complimentats de forma contínua, fins al dia 20 de juny, en què van partir per complir la següent etapa del seu viatge, fins a Ciutat de Mèxic. Per causes fins avui desconegudes, però relacionades amb la pèssima meteorologia a la zona, el seu avió va desaparèixer sense deixar rastre, esdevenint  un dels grans mites i misteris de la història aeronàutica espanyola.
Joaquín Collar té un carrer dedicat a Figueres, a la zona on es troben les vivendes destinades als militars de exèrcit de l’Aire, prop de la Pujada del Castell.



Imatge del tinent Joaquín Collar i Serra



Monument als dos pilots a la ciutat de Camagüey (Cuba)















Entrades populars