Plaça Josep Tarradellas


Monument a Pep Ventura a la Plaça Tarradellas

El 1936, amb motiu del cobriment del darrer tram descobert de la riera Galligans, que, -amb uns dos quilòmetres de llargada-, creua la ciutat d’Oest a Est es va crear l’actual carrer Pella i Forges i una gran plaça que va ser batejada com a plaça de  la URSS i posteriorment, en acabar la guerra, com a  Plaça de la Victòria. Amb la restauració de la democràcia se li va donar el nom del president de la Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas. Tant la plaça com el carrer esmentat havien acollit durant alguns anys les atraccions de les Fires i festes de la Santa Creu.
L’11 de maig de 1972 es va inaugurar el monument a Pep Ventura, figuerenc il·lustre i pare de la dansa nacional de Catalunya: la sardana. El monument és obra de l'arquitecte Pelai Martínez, l'escultor Llorenç Cairó i Sanchís, autor del bust de Pep Ventura i el baix relleu d'un grup de sardanistes, i unes ceràmiques amb un dibuix de Joaquim Bech de Careda, a la part del darrera on també hi figuren els noms d'algunes de les seves sardanes més conegudes com «El toc d'oració», «Per tu ploro», o «Arri Moreu».
La vila d'Alcalà la Real, ciutat agermanada amb Figueres, ja que és on nasqué Pep Ventura, el 1817, quan el seu pare, que era militar, hi fou destinat provisionalment. Amb aquest motiu, Alcalà la Real es va sumar als homenatges al músic, i va col·locar un petit monòlit, dedicat a Pep Ventura, que es troba  al costat del monument al músic.
Un altre monument destacat d‘aquesta plaça és el que es va inaugurar el 27 d’abril de  1997, dins dels actes de les Fires i Festes de la Santa Creu, consistent en un pedestal de pedra de Figueres amb un bust en bronze   del mestre i pedagog Pere Bruguera i Pellicer,que va ser promogut pels seus antics alumnes,  obra de l’escultor figuerenc Artur Novoa i Cabra. En un dels laterals d’aquesta plaça hi havia les oficines i parada dels autobusos de línia de la companyia Mas-Bonavia- Viñas, on, durant uns anys, tenien lloc sessions de cinema infantil a preus molt econòmics.    També donen a la plaça part dels jardins de l’antic col·legi de la Presentació, actual Josep Pallach,  on hi havia una petita capella feta amb pedres dedicada a la Mare de Déu de Lorda.

Inauguració del monument l'11 de maig de 1972 


Edifici d'on sortien els autobusos de l'empresa Ampurdan Bus


Comentaris

Entrades populars