Burot a la plaça del Sol


imatge de la torre carlista a la carretera d'Olot que va subsistir fins el 1944 (Autor desconegut -targeta postal de La Veu de l'Empordà)
El 1873, amb la proclamació de la primera república espanyola, Figueres es va veure fortament amenaçada per les tropes carlistes i es va aprovar la construcció de torres i bateries de fortificació en diferent punts de la ciutat. Una d'aquestes torres corresponia a la que ens presenta la imatge, presa d'una postal publicada a primers de segle passat per «LaVeu de l'Empordà ».
Aquesta torre es trobava situada a l'actual Plaça del Sol, gairebé exactament en el lloc on actualment es troba la biblioteca Carles Fages de Climent,   A l'Esquerra del lector està el Camp de les Rodes, en el punt on es va construir l'edifici d'habitatges de la Caixa de Pensions. Al centre es veu la carretera a Olot, sense una sola casa. La plaça del Sol queda a la dreta. La riera Galligans estava coberta exactament fins aquest punt (davant de la casa Arbolí. Hi havia una barana de maçoneria que servia de seient als carreters i pagesos, i un gran plàtan que els acollia amb el seva frondosa ombra. Aquesta torre va servir com «fielato de consums» (arbitris municipals) durant molts anys, fins que aquest servei va ser traslladat més cap l'Oest (al costat del camí de Ronda, a la casa Molinet). Després es van realitzar algunes obres en la seva part superior i durant un tmps va servir d'urinari públic.
Totes les torres de defensa van anar desapareixent, però aquesta de la plaça del Sol es va mantenir en peu durant més de setanta anys, com a símbol d'aquella època. Va resistir  fins l'any 1.944 quan es van dur a terme les obres del projecte de prolongació de la cobertura
de la riera Galligans, des de la plaça del Sol fins després del carrer Poeta Marquina.

Una altra perspectiva de la mateixa fortificació (Autor desconegut)


A Figueres es varen construir més d’una dotzena d‘aquestes torres de fortificacions, que amb el pas dels anys, varen perdre la seva funció i es varen anar enderrocant
La darrera torre de fortificació de la guerra carlista  en ser enderrocada va ser la del carrer Molí de Vent, al Garrigal i prop de la torre Gorgot que es trobava adossada a un edifici que va quedar afectat per la urbanització d'aquest sector l’any  1965 i següents. La penúltima havia estat l’esmentada torre  de la plaça del Sol, el  1944, amb motiu de les obres de prolongació de cobertura de la rieraGalligans. Encara l'anterior en ser enderrocada va ser, el 1936, la de les escales del carrer Balmes, Així doncs varen anar desapareixent els darrers testimonis petris de la guerra carlista.


A la dreta es pot veure la torre carlista al Garrigal, la darrera en ser enderrocada (Autor desconegut)




Comentaris

Entrades populars