Barri del Garrigal

Vista general del Garrigal amb l'església de Sant Pere, al fons (Autor desconegut)
El barri del Garrigal és el primer raval que es va formar fora del clos medieval. Es trobava a la banda de tramuntana del recinte emmurallat, sobre un pujol d’uns 50 metres d’altitud. També era conegut molt antigament com a barri del Reliquer , nom amb que és esmentat en una escriptura del Monestir de Vilabertran, del 1202, que explica l’existència d’una “casa i casal contigua fora lo portal del carrer de la Jonquera,en lo lloc dit Reliquer o Garrigal”.Aquest raval constava del carrer Molí de Vent i les places de l’Om i del Canigó Des de finals del segle XIX  també era conegut com a “barri xino” pel nombre  de cases de prostitució que hi havia.
Narcís Pijoan va deixar escrit que les bombes de can Fita, caracteritzaven la ciutat com les bicicletes Gimson,  com la tramuntana canigonenca, les botifarres dolces, els platillos de la fonda Teixidor, o les meuques del Garrigal.
 
Les cases del Garrigal a l'actual emplaçament de l'edifici del CAP (Autor desconegut)

El progressiu deteriorament del barri es va veure agreujat, quan, amb la construcció del ferrocarril, es varen tancar varis bordells d’aquella zona que  es varen traslladar al Garrigal, que juntament amb l’arribada de les primeres famílies gitanes varen acabar degradant el barri    A partir de l’any 1932 la Corporació Municipal va anar comprant cases velles, especialment  després que el Ministeri d’Obres Públiques s va decidir construir la variant de la Nacional II,que passava pel costat del barri. L’any 1953 el Ministeri de Defensa va aixecar un edifici amb 63 habitatges per a caps militars i, poc després, l’Obra Sindical del Hogar, un conjunt de 66 cases socials sindicals i el que en aquell temps seria l’edifici més alt de la ciutat,l’edifici C.I.A.S.A.  amb 7 plantes. Per fer possible aquestes obres s’hagueren d’enderrocar alguns edificis característics,  entre ells el Bar Vista Alegre i El “Magatzem d’en  Salvi”,antic magatzem del comú de la palla. Poc després, el 1954, Moltes de les famílies gitanes varen ser traslladades   a unes noves vivendes situades al costat de la carretera de Llers, encara que la transformació definitiva tindria lloc  el 1968, amb la urbanització de tot el sector amb un pla d’ordenació urbana que va comportar l’obertura dels carrers  Tramuntana  i la nova Avinguda Marignane, batejada amb aquets nom amb motiu del “Jumelage”, l’any 1968,  amb la ciutat francesa. L’any 1970 es va edificar l’ambulatori de la Seguretat Social,  sobre una part dels terrenys cedits pe l’Ajuntament.
El Bar Pinky al Garrigal i  al fons, la torre exxitewn al carrer Molí de Vent del mateix barri (Autor desconegut) 

El Bar Vista Alegre, al costat de la Torre Gorgot era l'entrada al barri del Garrigal (Targeta postal autor desconegut) 



Comentaris

Entrades populars