Oicis desapareguts:l’enllustrador de sabates

Un enllustrador uniformat exercint la seva feina (autor desconegut) 

L’enllustrador de sabates, popularment conegut com a “limpia” era una persona que s'encarregava  de netejar i llustrar el calçat d'eventuals clients utilitzant betum per a calçat. Tradicionalment l'exercien persones del gènere masculí i molt sovint nens. Tot i que el paper és desaprovat en diverses latituds del món, constituia el mitjà de manutenció de famílies de condició precària en diversos països. Personalitats destacades en la història van començar la seva vida guanyant el suport exercin-se com enllustrador, incloent cantants i presidents.

EL 1982 hi havia a Barcelona  1500 enllustradors mentre que el 2016 només quedaven 6.
Per aquesta feina no era difícil proveir-se dels estris necessaris: Una senzilla caixa de fusta, dues caixes de crema, dos raspalls i un drap. Temps enrere no es precisava mes. el procés era sempre el mateix: l’enllustrador protegeix els mitjons del client, elimina la brutícia i aplica dues capes de color sobre el calçat. El toc final el dóna amb un drap per treure lluentor: El client es recolzava en una paret, col·locava el peu a la caixa i el “limpia” feia anar, més bé o malament els seus estris quedant les sabates més o menys relluents  segons l’art de l'actuant i acabant el ritual amb la tradicional frase. “El senyor està servit!, per anar a cercar un altre client.
Els “limpies” figuerencs es solien situar per diferents voreres especialment a la Rambla i als seus voltants i gaudien d’una certa  uniformitat, no imposada, que portava annexa l'ofici: pantalons de vellut negre, jaqueta curta, camisa negra o si més no uns maneguets d’aquest color.
Després de la guerra  aquest ofici va anar en augment a Figueres per la facilitat de reunir els estris necessaris  i la facilitat d’aprenentatge fins al punt que, l’abril de 1952, es va publicar a la premsa local un escrit “instant a l’Ajuntament a controlar-los  així com exigir-los principalment més neteja en la seva persona i en les seves paraules, amb el que s’estalviarien molts abusos especialment als turistes estrangers”.


“Chinito”, el darrer cirabotes figuerenc

Un dels enllustradors més populars i coneguts de la ciutat de Figueres, va ser Joan Patrach Ferrer,(Chinito). Era un gitano molt conegut i popular a la ciutat on realitzava la seva tasca diària d’enllustrador  pels  diferents  bars de la Rambla on,  fins i tot tenia clients particulars que reclamaven els seus serveis. Era un gitano molt conegut i popular a la ciutat on realitzava la seva tasca diària d’enllustrador  pels  diferents  bars de la Rambla on, fins i tot tenia clients particulars que reclamaven els seus serveis. En “Chinito” sempre anava amunt i avall amb la seva caixa de fusta amb el material, que també li servia de seient quan havia d’enllustrar o encerar alguna sabata o bota. Salvador Dalí era un dels seus clients fidels i l’apreciava molt, fins al punt què, en més d’una ocasió, l’atenia al mateix Museu Dalí.
En Joan Patrach, "Chinito" llustran les sabates a Salvador Dalí, dins el Museu durant el curs de dibuix, amb la caixa moruna del mateix museu  (autor desconegut) 

Comentaris

Entrades populars