Aplec de Sant Pau de la Calçada




Antiga imatge del mas i la capella de Sant Pau de la Calçada  (foto: Josep Maria Cañellas,- Fons Àbum Rubaudonadeu  Biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres

A un parell de quilòmetres del centre, al Sud de Figueres,  a tocar la carretera nacional a Barcelona i dins d'una finca particular  a la vora de la via del tren , es troba l’anomena’t Mas Torre  de Sant Pau. En els seus entorns es troba una petita església romànica dedicada a Sant Pau de la Calçada  que ja figura esmentada en un document del 1176 i a la qual erròniament s’associa amb la predicació de Sant Pau a Espanya.
Una imatge de l'Aplec del 2016 (Foto Xavi Toral - Figueres.com) 




Tradicionalment, se celebra un aplec de sardanes, organitzat pel Foment de la Sardana Pep Ventura, de Figueres  el darrer diumenge de gener, en el qual no hi falta la preceptiva missa en honor de Sant Pau i la venda de les típiques flaones, el dolç típic de la diada, consistent en uns pastissos farcits de crema, tradicionals de l’Alt Empordà,i especialment de Figueres, acompanyats d’un vi dolç.
Aquest  dolç es pot adquirir a l'Aplec i, a més, els organitzadors fan el sorteig d'una flaona gegant 
El mas torre Sant Pau i la capella són particulars però els seus propietaris permeten, cada any, l'accés a la finca, per celebrar la trobada sardanista. (Veure flaones)

El gener de  1994 es varen presentar els goigs dedicats al sant, amb amb lletra de Jaume Nabot i Fina, i música de Mn. Josep Mª Albert.
Cartell anunciador de l'Aplec de 2019







goigs dedicats al Sant el 1994, amb lletra de Jaume Nabot i Fina i música de Mn. Josep Mª Albert

Comentaris

Entrades populars