El 1954 Dalí va dissenyar una falla a València

 Les Falles de València són unes festes amb una tradició arrelada a la ciutat de València i diferents poblacions de la Comunitat Valenciana. Al llarg de las seva història poques falles han tingut tant èxit entre el turisme, i alhora tantes crítiques dels fallers, com la dissenyada per Salvador Dalí el 1954, per a la comissió d'El Foc. I és que tot i tenir el ganxo de ser idea del conegut pintor surrealista, dins del món de les Falles, se la va veure com un element estrany que no es va arribar a comprendre. Avui dia, a falles com aquesta que tenen una estètica diferent de la clàssica, se'ls anomena “experimentals” i “innovadores” i són habituals cada any. Un cop més Salvador Dalí es va avançar al seu temps.

                       Maqueta  de la falla dissenyada per Dalí

Comissió del Foc, formada per fallers amb una bona posició econòmica,  va plantar la falla realitzada per Dalí a l'actual plaça de l'Ajuntament de València.El  seu lema era “La corrida de toros surrealista”, va costar 111.000, estava fora de concurs i la va construir un escultor de renom, Octavio Vicent, no sense patir prou problemes tècnics per portar l'esbós a les tres dimensions. Va ser un monument diferent de tot el que s'havia vist fins aquell moment, tant en estètica com en guió, ja que representava una correguda de bous on la plaça es veia amb una perspectiva diagonal, el públic eren braços nus que sortien de les grades cap amunt, hi havia un bust enorme que era meitat la cara de Dalí i meitat la cara de Picasso, i una dona que podia Gala, la musa del pinto, Dins de la roda hi havia un torero amb ales de papallona multicolors, i mirant des de dalt un toro mort i ensangonat portat per l'aire per un estrany helicòpter amb urpes d'àliga, cap de gripau i dues banyes, al qual es porten a unes muntanyes perquè descanseu en pau.



La falla, a punt de ser muntada a l'actual Plaça de l'Ajuntament 



Com podem veure ja va ser un avenç al que pretenia fer a Figueres en la cursa del seu homenatge, l’agost del 1961.La falla dalinian, com totes, es va cremar amb una massiva afluència de públic,-especialment turistes-, però va quedar com a record una maqueta de mida considerable que es va exposar al Reial Cercle Artístic de Barcelona l'any 2009. 



Comentaris

Entrades populars