Oració final al Crist de la Tramuntana



 El narrador i poeta Carles Fages de Climent, gran amic de Salvador Dalí,amb qui va coincidir a l’Institut Ramón Muntaner de Figueras,  on es va iniciar una amistat que varen mantenir al llarg de tota la seva vida.  El poeta i l’artista varen  compartir diferents col·laboracions i va ser un dels artistes amb qui més col·laborà i amb qui tingué el privilegi de poder comptar amb il·lustracions dalinianes per als seus escrits com ara  “Les bruixes de Llers” (1924) i ”La Balada del Sabater d’Ordis”, el1954.
Dalí i Fages van treballar plegats en ”El triomf i el rodolí de la Gala i en Dalí”, una auca editada en ocasió de l’homenatge que la ciutat de Figueres tributà, el 1961, a Dalí. Fages hi posà els versos i Dalí els dibuixos que els acompanyen, fets en un únic cartró i, segons el poeta, en una sola nit.
Cal destacar  també el dibuix del “Crist de la Tramuntana”,   realitzat per Salvador Dalí en homenatge al poeta amb motiu de la seva mort. i que fa al·lusió a un dels versos més coneguts de Fages, l’Oració al Crist de la tramuntana,un poema que ha esdevingut patrimoni cultural de l’Empordà, fruit de l’habilitat dels  dos artistes figuerencs.

El poema diu aixi:
“Braços en creu damunt la pia fusta,
Senyor, empareu la closa i el sembrat,
doneu el verd exacte al nostre prat
i mesureu la tramuntana justa
que eixugui l’herba i no ens espolsi el blat”.


Dibuix original de dalí del Crist de la Tramuntana del 1968


Comentaris

Entrades populars