Alcalá la Real

Imatge d' Alcalá la Real amb l'Ajuntament en primer terme, i la Fortaleza de La Mota, al fons


La noble i lleial ciutat d'Alcalá la Real, segons resa en el seu títol, està situada al sud de la província de Jaén, a la confluència amb les de Còrdova i Granada, sobre un ampli altiplà dominada pel Turó de la Mota, al centre de una comarca muntanyosa coberta d'oliveres.
Als peus de la famosa Fortalesa de la Mota i de les muralles circumdants, Monument Nacional des de 1931, s'estén la ciutat, amb la seva estructura urbana d'origen àrab, els seus carrers costeruts bigarrades de cases, plena de sorpreses, cases senyorials, esglésies i detalls arquitectònics, mostres de la seva esplendor i del seu ric passat històric. L'Església de Consolació, la de Sant Domingo, l'Església de Nostra Senyora de les Angoixes, l'Església de Sant Joan Baptista, el Palau Abacial, l'Ajuntament i la Font del Pilar dels Àlbers en són singulars exemples. Des del mirador del barri de les Creus, el visitant pot gaudir d'una magnífica vista d'Alcalá la Real i la seva antiga ciutat fortificada.


Una plaça d'Alcalà la Real

En aquesta ciutat és on, el  2 de febrer de 1817, va néixer Josep Maria Ventura i Casas, més conegut per Pep Ventura ja que, encara que fill de família empordanesa, va néixer accidentalment en aquesta localitat andalusa on el seu pare, fill de Roses, va ser destinat com a militar. Al cap d’un parell d’anys la família va retorna i aviat el nen es va quedar orfe i se'n va anar a viure a Figueres,  a casa de l'avi patern on va viure fins a la seva mort, el 1875, i on va desenvolupar la seva trajectòria com a músic i compositor que va consolidar la sardana llarga i va  reformar la cobla donant-li amplitud. Personatge popular a l'època com a emprenedor cap de cobla, prolífic compositor i destre amb la tenora.
Al passeig de Los Álamos d’Alcalà la Real  hi ha un monument que el recorda.
Amb aquest lligam, no és d’estranyar que, el 1989,amb Marià Lorca d’alcalde, tingués lloc l’agermanament entre Figueres i la població andalusa, que es va mantenir força actiu fins el 2008, any en què varen decaure els contactes. L’any  1991, Figueres va posar el nom d'Alcalà la Real a la plaça situada a l'entrada del barri de la Marca de l'Ham.    

L’any 2017, amb motiu del bicentenari del naixement de Pep Ventura es va donar un nou impuls i es varen  reprendre els contactes, ja que com va dir l’alcaldessa Marta Felip.  "És evident que la figura de Pep Ventura ens manté units per sempre, però creiem que hi ha possibilitats de desenvolupar altres vincles amb la societat civil d'aquesta ciutat andalusa”
Plaça de l'Ajuntament




Comentaris

Entrades populars