Plaça de l’Ajuntament


la plaça plena de gent amb motiu d'una audició de sardanes, l'any 1926 


 En aquest indret central de la ciutat s’hi ubica l’edifici consistorial d’ençà l’any 1757, quan fou construït segons disseny de l’enginyer militar del Castell de Sant Ferran Joan M.Cermeño.        

Des d'aquesta plaça sortien els carrers cap a diferents poblacions, i alguns d’aquests encara conserven els seus noms: Peralada, Jonquera, Besalú, Girona. Aquesta plaça,  parcialment porxada, va ser projectada globalment amb finalitat comercial l'any 1819, a partir d'un costat porxat ja preexistent,  i seguint la inspiració dels constructors del castell de St. Ferran de crear una gran plaça porxada d'estil castellà i funcional per a mercat.
 Des d’una perspectiva arquitectònica, cal destacar els esmentats  porxos, modificats en la primera meitat del segle XIX, a partir de la reedificació de la plaça medieval. La traça, d’un sever estil neoclàssic sense ornamentació amb arcs de mig punt, és obra de l’arquitecte i mestre de fortificació figuerenc Rafael Cantró, que segueix la referència arquitectònica de les zones porxades del Castell de Sant Ferran. L’edifici de l’actual Ajuntament data d’un projecte de l’any 1929 de l’arquitecte municipal Ricard Giralt i Casadesús, que no veuria la seva finalització definitiva fins els anys quaranta, una vegada acabada la guerra civil. Durant anys a la plaça s'hi instal·lava el mercat amb parades de venda de productes agrícoles i d'altres de la menestralia local,fins  el 1973 en què es va traslladar a la plaça del Gra. Els edificis que envolten la plaça són edificis alts, de tres pisos i de línies molt rectes. El paviment actual de la plaça,de rajoles grises, va ser canviat fa algun anys per substituir l’anterior del 1946.



La plaça  amb les parades del mercat a finals dels anys 50 (Autor desconegut) 


La plaça,inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, ha rebut diferents noms durant la seva existència: Major, Reial, de la Constitució, Roja, de la República, del “Generalísimo” i de l’Ajuntament.
Al llarg de la història de la ciutat aquesta plaça ha estat escenari de tota classe de manifestacions i celebracions i punt de trobada per a grans esdeveniments. 


Imatge de la façana de l'Ajuntament a començaments dels 60(Autor desconegut)

Comentaris

Entrades populars