Convent de les Religioses de Sant Josep

imatge de la façana del carrer Sol d'isern (Foto Albert Esteves)
El Convent de les Religioses de Sant Josep és un edifici situat al centre històric de la ciutat. És un edifici en cantonada amb una façana secundària cega i una de principal dividida en dos cossos. L'església té la façana ordenada en vertical amb dos registres, un per la porta i un per la rosassa. Aquest primer pis està a sobre un encoixinat de pedra, que dóna lloc a la part central a unes escales per accedir a l'interior. La porta està inscrita en un arc apuntat amb arquivoltes, a el timpà de el qual hi ha una creu trevolada. Els brancals arrenquen de la base que fa l'encoixinat fins la llinda com si fossin pilastres fins i tot amb el seu capitell decorat. A cada costat de l'arc trobem dos escuts. Una motllura separa el primer del segon pis. Aquest segon pis té com a element més destacat la rosassa, però sota d'aquesta trobem la inscripció "capella de Sant Josep". A la part superior de l'església un frontó amb un óculs i un senzill campanar sobre coronen l'edifici. El segon cos de la façana correspon al convent. Presenta tres registres, el primer amb petites obertures sense decoració, el central que inclou els dos pisos de finestres grans amb llinda ornamental i decoració vegetal, i el superior, un altell amb ulls de bou i cornisa superior.

Llinda de la porta d'entrada amb els dos escuts i la creu trevolada   
imatge de les Religioses de la Congregació figuerenca, a principis del 2020,  a la porta de l'església (Foto cortesia Martí Dacosta)
Pel que fa a la Congregació de les Religioses de Sant Josep aquesta es va formar el 1872,m a Figueres, però, com que a Girona existia una altra congregació amb la mateixa finalitat, el bisbe les obligà a unir-se i formar una sola congregació. La figuerenca havia estat instal·lada en un pis del carrer de Peralada, fins que el marqués de la Cuadra les va protegir i comprar una casa al carrer Sol d’Isern per tal de dedicar-la  a convent, i posteriorment també va adquirir l’edifici del costat en el que s’aixecaria la capella dedicada a Sant Josep. Encara ara, cada 19 de març, festivitat del sant se celebra una missa solemne en el seu honor.
Interior de la capella durant la celebració d'alguna cerimònia (Foto Josep Mª Bernils Vozmediano)



Comentaris

Entrades populars