antics oficis desapareguts: 1.- l'esmolet




Un esmolador travessa un pas a nivell amb el seu carretó i la mola (Autor desconegut)

L'ofici  d'esmolet, esmolador o afilador  era un ofici ambulant i molt antic i es deia de la persona que es dedicava a esmolar i repassar amb una petita mola giratòria ganivets i tisores domèstiques i eines del camp, de fusters, carnissers,peixeters etc. Els esmolets portaven una pedra d'esmolar en forma de roda que originalment anava  acoblada a un cavallet de fusta i que feien girar amb els peus. També portaven un sac amb les eines. Originalment el cavallet se’l carregaven a l’esquena o formava part d'un carretó que anaven empenyent-lo a peu. Hi havia esmolets que si s'ho podien  permetre portaven les eines  damunt  d' un  ruc. Com a ofici ambulant, generalment, l'esmolet no disposava d’un lloc fix sinó que anava de poble en poble, a fires i mercats, i  es situava a la  plaça o  a les cantonades dels carrers més concorreguts i feia un soroll  musical fort amb el bufacanyes,un Instrument musical popular, fet amb set canons que reprodueixen les set notes de l’escala diatònica.que era característic del seu ofici. De vegades també anaven cridant la seva arribada. Tots els habitants de la població reconeixien el soroll singular i sortien a portar-li els ganivets, les navalles o altres estris tallants per fer-los esmolar, o sigui, per a fer-los el tall o la punta més agut.

Ciclomotor amb la mola incorporada darrera el seient (Autor desconegut)


A partir del segle XX portaven la mola al porta paquets d'una bicicleta, que, passades unes dècades va ser substituïda per una motocicleta, que, a més, servia per accionar la mola.
A finals del segle XX aquesta professió va anar desapareixent quasi totalment del carrer ja que als ganivets actuals d'inoxidable no cal esmolar-los tan sovint i el seu preu relativament baix no justificava el preu pagat a l'esmolador per repassar-los.
Malgrat tot l’ofici encara perdura a algunes ferreteries, o serrallers.
Els esmolets tenien per patrona a Santa Caterina d'Alexandria.  


Antiga rajola de l'ofici d'esmolet

Xiulet o bufacanyes que feien servir els esmoladors per asabentar de la seva arribada 


Podem veure la importància dels esmolets en aquestes dues obres d'art: un quadre de Goya del 1790, i el monument a l'afilador en un poblet d'Ourense (Galicia)


Comentaris

Entrades populars