Firal dels burros

imatge parcial del Firal dels Burros de finals dels anys 60,  on es poden veure els edificis Rhodas, Ju-bar i l'Oficina de Turisme,  al centre (autor desconegut).


Nom amb que es coneixia popularment el lloc on antigament es realitzava la fira i mercat del bestiar. Situat als afores de la vila, a tocar de les carreteres de Vilafant i l’actual Avinguda Salvador Dalí, disposava d‘un ampli espai on es concentraven gran quantitat de carros i persones, així com marxants i ramaders que exposaven els animals a l’aire lliure i a l’ombra dels plàtans que hi havia a la zona. Anteriorment aquest mercat se celebrava en uns terrenys del parc fins que l’any 1891 es va traslladar a aquets terrenys situats en un camp que havia sigut propietat del baró de Rodes, fins a la seva supressió a finals dels anys seixanta.
A tocar d’aquesta zona, al carrer Empordà, hi van haver durant uns anys els pous i caseta de l'anterior servei municipal d'aigües potables de la ciutat.
Dibuix del Firal en un programa de fires de 1958
Imatge del 1950 del Firal dels Burros amb carros i vehicles a motor (autor desconegut) 



Llar dels jubilats
El 29 maig de 1975 L'Ajuntament va iniciar l'expedient per efectuar la
permuta d’un terreny colindant a aquest,  amb la  la Caixa de Pensions per a
la Vellesa i d'Estalvis i la Societat Corchera l'Empordà. que va permetre la construcció sobre aquest terreny, d'un edifici destinat a albergar la Llar del Jubilat a la nostra ciutat, terreny que es va oferir formalment, una,
vegada resolt l’esmenta’t expedient, al Ministeri de Treball que s'havia d’encarregar de la construcció de l'edifici, encara que finalment, amb els traspassos va anar a cura de la Generalitat. L’edifici va ser inaugurat el maig de 1983 pel llavors conseller de Sanitat de la Generalitat, Josep Laporte.(Veure llar dels jubilats).

Moderna façana de l'edifici de la llar dels jubilats (Foto Google)



Edifici Empordà
D’altra banda el Ple Municipal del 22 d’agost de 1962,  va adoptar l’acord de
treure a la subhasta 5,000 metres quadrats al camp de les Rodes, lloc vulgarment conegut pel “Firal dels Rucs” a un preu base de 4.100.000 pessetes. i per a la construcció mínima de 60 habitatges. Aquesta subhasta se la va endur la caixa de Pensions  que va construir l’edifici “Ampurdan” amb 60 habitatges que es varen inaugurar el 17 de maig de 1973.(Veure Edifici Ampurdan)



Imatge de l'edifici "Ampurdan", poc després de la seva inauguració, el 1973, que va canviar l'Skyline figuerenc (autor desconegut)

Edifici de serveis
La part restant de la parcel·la de  terreny del firal dels burros és on l’abril de 1973 es va inaugurar  l’edifici de servis municipals, la caserna de la Policia Local i un pàrquing soterrani.
A tocar d’aquest edifici ,l’any 2004,  es va procedir a inaugurar la instal·lació de “La gran cullera”, una gran escultura realitzada per Salvador Dalí amb motiu de la  exposició antològica que va tenir lloc al Centre Georges Pompidou de París l'any 1979 (Veure la gran cullera)


Acabem amb aquesta imatge del 1891, quan el mercat del bestiar tenia lloc a la zona de l'actual  Parc Bosc (Foto autor desconegut - Fons Coll - Arxiu de Roses) 

Comentaris

Entrades populars