la SARFA





Antic autobús de finals dels anys 50
La SARFA és una empresa dedicada al transport de viatgers per carretera dins la zona de la Costa Brava, el seu enllaç amb la ciutat de Barcelona i a realitzar qualsevol servei discrecional amb circuits per tot Europa.
Va ser fundada el 9 de setembre de 1921  per tres socis: Narcís Ribot, Antoni Font, i Josep Artigas en fusionar les seves respectives empreses d'autobusos. Les sigles dels socis donaren lloc al nom de l'empresa: Societat Anònima Ribot, Font i Artigues,(SARFA) tres noms que, segons Josep Pla, «semblen tres fantasmes, perquè de fet hi ha ben poca gent que sàpiga de qui es tracta». L’empresa es va crear amb un capital de 505.000 pessetes i una flota de deu vehicles.

Anunci de començaments dels anys 20
La companyia Sarfa també fa el serveis de PalamósCalongeCastell d'Aro Platja d'Aro S'AgaróSanta Cristina d'AroSant Feliu de Guíxols, i Figueres-Roses-Cadaqués, així com una línia regular que connecta la Costa Brava amb l'aeroport del Prat.
A casa nostra era especialment coneguda per realitzar la connexió de Figueres amb la vila marinera de Roses, una línia molt concorreguda pels figuerencs per anar a la platja i pels rosincs per desplaçar-se a la capital, per anar a mercat, de compres o de visita al metge. Quan s’arribava  l’entrada de Roses es podia connectar amb el servei de les “Gua gues” d’en Viñolas  per anar fins a les platges de Canyelles o l’Almadrava.
A Figueres la cotxera i oficines estaven situades, prop d l’estació del ferrocarril,   al carrer Méndez Núñez, amb entrada també des del carrer Esperanza.
Val a dir que tant la SARFA com la TEISA( cap a Banyoles i Olot) eren les principals empreses de transport de la comarca. 

Publicitat del 1973 amb l'adreça i telèfon de Figuere
   
L'any 2000, la companyia SARFA va ser adquirida pel grup Sarbus, i, l'any 2009, va ser integrat en el grup Moventia, format per sis empreses de transport de viatgers per carretera: Sarbus, Casas, Sarfa, AtegsaAutobusos de Lleida i La Vallesana. L’any 2011 l’empresa disposava d'un centenar de busos amb una capacitat que va des dels setze fins als 63 passatgers. El 2008 va traslladar les seves antigues instal·lacions del carrer de Torres Jonama de Palafrugell al Polígon Riera d'Esclanyà de la veïna Begur.
Autobús de l'any 1973 circulant per l'Avinguda Villlonga, de Figueres (Foto Josep Pretel)



Comentaris

Entrades populars