Les pomes de relleno
Unes postres típiques
de l'Empordà
i, per extensió a Figueres, són les pomes de “relleno” unes postres d'origen
medieval,gairebé sempre presents en els àpats de Festa Major, elaborades amb la
poma que ja en diuen “de relleno”,cuites al forn i farcides de carn picada i galetes acompanyades
amb una salsa dolça. També anomenades pomes farcides de carn, pomes de tap,
pomes farcides o bé pomes capçades.
Aquest postre ja és esmentat en un receptari
de començaments del segle XVIII, “Avisos y instrucciones per lo
principiant cuiner”, del pare Josep Orri. EI baró de Maldà en parlava com un plat
sumptuós que es podia realitzar amb altres fruites com ara peres, pomes, préssecs o codonys.
Les fondes i hostals de Figueres oferien als
seus clients un ampli assortiment d’especialitats culinàries: sarsueles de
peix, rostits d’aviram i molts altres cuinats amb els que els clients s’hi
llepaven els dits, i on, sens dubte, no hi faltaven les “pomes de “relleno”.
Són típiques les pomes de relleno de Vilabertran que
són adherides a la Marca de Garantia Productes de
l'Empordà. Cada any, coincidint amb
la festa major de Sant Ferriol, el tercer cap de setmana de setembre, té
lloc una fira en aquest municipi, organitzada per
l’Associació Els Xiprers.que enguany s'escau en el diumenge 15 de setembre.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada