Les pomes de relleno




Unes postres típiques de l'Empordà i, per extensió a Figueres, són les pomes de “relleno” unes postres d'origen medieval,gairebé sempre presents en els àpats de Festa Major, elaborades amb la poma que ja en diuen “de relleno”,cuites al forn i  farcides de carn picada i galetes acompanyades amb una salsa dolça. També anomenades pomes farcides de carn, pomes de tap, pomes farcides o bé pomes capçades.
Aquest postre ja és esmentat en un receptari de començaments del segle XVIII, “Avisos y instrucciones per lo principiant cuiner”, del pare Josep Orri. EI baró de Maldà en parlava com un plat sumptuós que es podia realitzar amb altres fruites com ara perespomespréssecs o codonys.

Les fondes i hostals de Figueres oferien als seus clients un ampli assortiment d’especialitats culinàries: sarsueles de peix, rostits d’aviram i molts altres cuinats amb els que els clients s’hi llepaven els dits, i on, sens dubte, no hi faltaven les “pomes de “relleno”.  
Són típiques les pomes de relleno de Vilabertran que són adherides a la Marca de Garantia Productes de l'Empordà. Cada any, coincidint amb la festa major de Sant Ferriol, el tercer cap de setmana de setembre, té lloc una fira en aquest municipi, organitzada per l’Associació Els Xiprers.que enguany s'escau en el diumenge 15 de setembre. 


Comentaris

Entrades populars