1963 la gran nevada


La Rambla coberta de neu el gener de 1963 (Foto Meli)  


L’any1963 va ser un any amb forces i fortes nevades a la ciutat de Figueres, ja que, fins a quatre cops, dels mesos de gener i febrer, es va veure alterada la vida ciutadana per motiu de les fortes nevades. La premsa de l’època informava de que “Novament el 6 de febrer del mateix 1963,Figueres i la comarca de l'Alt Empordà,varen patir els rigors del gèlid hivern, -com no es
recordava  un altre igual-, caient sobre la ciutat i comarca una intensa nevada, la tercera en el curt espai d’aproximadament  un mes.

La gran nevada
La gran nevada de l’any, però,  va tenir lloc cap a finals de 1963,  quan, durant tot el dia 24 de desembre els termòmetres experimentaren una forta davallada, degut a les nevades que varen afectar alguns punts dels Pirineus i a la zona; empordanesa. A Figueres, durant el dia, el cel es presentava encapotat i amb clars símptomes d’acabar amb una  nevada, ja que des de primeres hores del matí queia una lleugera pluja barrejada amb flocs de neu,que, de moment, no varen acabar quallant malgrat que persistien les baixes temperatures.
Va ser la Nit de Nadal,quan, a la sortida de la Missa del Gall, començaren a caure volves de neu que tot primer sorprengueren els figuerencs en fer realitat la visió de la neu com la  que, de vegades,  treu el cap en els pessebres
A poc a poc va anar augmentant el seu gruix i en les darreres hores de la nit, en alguns punts arribava a assolir uns vint centímetres. La temperatura va experimentar un notable descens per sota del zero.
L’endemà en llevar-se el dia es va poder comprovar l’efecte de la nevada, i va aparèixer tot l'Empordà cobert de neu, quedant interrompudes les comunicacions per carretera i el trànsit ferroviari  i causant altres naturals perjudicis,amb els carrer amb les voreres cobertes de neu.
Aviat el trànsit de vianants pels carrers es va fer summament difícil i perillós i els pocs vehicles que circulaven havien d'adoptar serioses precaucions. Segons la premsa de l’època en molts punts el gruix de neu va arribar dels vint als trenta centímetres i en altres on el vent acumulava la neu, va arribar fins als cinquanta. Figueres oferia un aspecte inèdit amb els monuments, carrers i places  coberts de neu que, de seguida, aprofitaren els pocs posseïdors de càmares fotogràfiques per immortalitzar les imatges.
La "Rambla Sara Jordà" encara amb el Café Tupinamba (Foto Meli)

       

Comentaris

Entrades populars