Les basses del Terrisser



Amb el nom de les basses del Terrisser es coneix la zona humida, d’un espai sorgit a partir de l’extracció d’argila, per part de les famílies de terrissers que, des de ben  antic han anat treballant amb el material d’aquesta zona  d’on agafa el nom doncs  antigament eren utilitzades per extreure l’argila, per la terrissa, per a proveir petites indústries ceràmiques de la ciutat de Figueres.
Situades al nord del terme municipal de Figueres, entre l’autopista AP-7 i la presó del Puig de les Basses, tenen  una extensió d’aproximadament 1,22 hectàrees.
Es tracta d’una zona humida singular, ja que no està vinculada a cap curs fluvial ni delta. Actualment podem trobar l’espai dividit en dues parts, en el terme més proper a la presó, és on s’observa la massa d’aigua més gran de les basses mentre que en segon terme es troba l’espai més proper a la carretera i els arcs del castell, lloc on es troben diverses masses d’aigua d’una grandària més reduïda.
Les basses del Terrisser es troben incloses dins l’Inventari de zones humides de Catalunya i són un espai força desconegut i poc visitat, ja que actualment no tenen un ús concret més enllà de visites esporàdiques de visitants que coneixen el lloc o algun caçador.
El desembre de 2018, després de negociacions i d’arribar a un acord amb la propietat, l'Ajuntament de Figueres va decidir comprar aquest espai natural, amb un cost de 13.790 euros, amb la intenció de poder rescatar i preservar-les remarcant  la importància de les basses del Terrisser per ser una font de diversitat biològica, de retenció d'aigua i pel seu valor com a patrimoni cultural i natural. És, a més, una zona de nidificació d'aus
El puig on està situat el centre penitenciari també agafa el nom d'aques lloc i és conegut com el Puig de les Basses, nom amb el què, l'estiu de 2014, es va batejar el  centre penitenciari.  

(Fotos:autor desconegut - Ajuntament de Figueres)  



Les basses del Terrisser, a la primavera





Comentaris

Entrades populars