Fàbrica de gel
Imatge d'una antiga fàbrica de gel similar a la que hi havia hagut a Figueres |
Un dels elements més
característics de la cuina, la nevera o frigorífic, malgrat que ja s'havia
inventat a finals del segle XIX, i que,
a partir dels anys 20, ja s’havia començat a implantar arreu del món era un
aparell inabastable per als catalans. La postguerra i el posterior franquisme
van deixar aquest país amb una evolució econòmica mediocre.
Llavors als domicilis
s’utilitzaven uns rudimentaris mobles de fusta en forma d’armari amb portes, folrats per dins d’una fina capa de plom, anomenats “icebox” o neveres de gel, que ja
ocupaven un lloc destacat a les cuines i tenien un paper clau en la conservació
dels aliments. El seu ús obligava les famílies a proveir-se de glaç diàriament
i, per tant, el comerç d'aigua en estat de congelació va ser, durant molts
anys, un negoci pròsper.
Gravat d'una fàbrica de gel a ple rendiment |
Encara que de vell antuvi
s’utilitzava el gel natural procedent dels pous de gel, el gel artificial, és a
dir produït industrialment, no es fabricaria
al nostre país fins a la darreria del segle XIX, quan apareixen en
moltes poblacions les fàbriques de gel, amb un producte més competitiu tant per
la productivitat com pel seu preu Les primeres fàbriques de gel s'instal·len a
partir del 1890 a la costa, un enclavament estratègic per al transport i
distribució del peix.
Malgrat que la primera
nevera elèctrica es va presentar a la Exposició Universal del 1929,no seria
fins als anys 60 quan, passats els difícils anys de guerra i de postguerra, i al fet que l'electricitat encara es trobava en les seves etapes
inicials i les restriccions eren el pa de cada dia, quan es començaria a generalitzar l’ús domèstic de
les neveres.
Mentrestant seguia ben viu el costum d’anar a
comprar el gel diàriament, igual que es comprava el pa o el vi. Era habitual
veure gent pel carrer portant les “barres”de gel embolicades amb roba de saca
per mantenir-les fredes.
A Figueres es va crear una
fàbrica de gel situada en el seu moment
en un dels extrems de la ciutat,al carrer Eres de la vila i prop de la Plaça de
la Palmer en una àrea amb implantació d'altres edificis industrials i de
serveis, com la fàbrica de pells adobades Bassols, la fàbrica de gas o
l’Escorxador.
Amb el nom de Frío Industrial,S.A.
i un capital social d‘un milió de pessetes dels anys 50, disposava d’una
fabrica de gel amb capacitat per a produir 15.000 quilos diaris i de cambres
frigorífiques per a la conservació de tota classe d’aliments. En una publicitat
del 1950 informen que tenen en projecte una nova fàbrica a Llançà per al
subministrament de l’industria de la pesca de tota la costa.
A partir dels 60, amb la
implantació de les neveres elèctriques domèstiques va significar la fi d’aquest
negoci, que, com tants altres que no es pogueren reciclar, acabaren
desapareixent.
L’edifici de la fàbrica,
protegit com a bé cultural d'interès local. es
va rehabilitar mantenint la seva estructura de tres pisos ordenats tant en
vertical com en horitzontal i del que
cal destacar la porta d'accés, en arc escarser i amb un emmarcament amb
carreus important, amb encoixinat de pedra i dues pilastres a cada costat que
arriben fins a la motllura que separa el primer del segon pis.
A la part superior es posava el gel i a l'inferior els productes a refrescar. Quan es defeia el gel, l'aigua es recollia en un calaix o recipient de la part inferior de la nevara |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada