Edifici “Ju-Bar”



 Aquest és l'edifici més alt de Figueres, amb 407 m d'altura, situat al carrer Jacint Verdaguer 30,  sobre un dels punts més alts de l’antiga  N-II en passar per la ciutat. (Actualment avinguda Salvador Dalí), que es va iniciar el 1965.

És obra de l’arquitecte Juli Rosa Cirilo (Figueres 1927 - Roses 1981), un arquitecte força desconegut avui, que havia contat amb despatx a l'Empordà i a Barcelona. A Figueres va realitzar petits blocs i un habitatge social, i, a Roses és autor de l’”Edifici Els Molins” (1965), i d’un hotel a Santa Margarida i altres edificis d'habitatge i industrials, a Barcelona.
Els promotors de l’edifici varen ser Bartomeu Pujol Rigall i Juan Cullell Fita, els quals agafaren les primeres síl·labes dels seus noms (Juan i Bartomeu) per a batejar l’edifici: JU-BAR.
L'edifici té un total de tretze plantes amb façana principal orientada a interior d'illa, ja que els altres edificis, limitats en altura, no impedeixen la visió. A la façana principal hi ha tots els balcons, horitzontals de cap a cap, compactats tots en un quadrat voladís que la façana emmarca. Es busca l'efecte de marc de pedra típic dels anys 50 a l’estil de l’arquitecte barceloní Francesc Mitjans Miró, autor de l’edifici de l’antic Banco Atlántico, a l’Avinguda Diagonal, de Barcelona. L’edifici conta amb una sòbria façana posterior i la façana lateral decorada amb motius delicats.
L'estructura de l'edifici és una retícula metàl·lica sense formigó armat com es pot comprovar en la imatge de l’arxiu de la Memòria  Digital de Catalunya, d’autor desconegut en la qual es poden veure un grup de soldadors de l'estructura de l'edifici, que posen enfilats als pilars com si fossin obrers novaiorquesos. Sembla ser que la majoria d’aquests obrers procedien del País basc on eren molt reconeguts. Òbviament la construcció de l’edifici Ju-Bar va despertar l’interès i la curiositat dels figuerencs que anaren seguint tot el procés de construcció mentre s’anava aixecant l’edifici més alt i espectacular de la ciutat.       
Pel que fa  la promoció de l’edifici es va anunciar a la premsa destacant els serveis i comoditats que oferia, així com la seva excel·lent  situació, a 50 m del Parc-Bosc, a 100 m del futur centre esportiu,que s’havia de construir a tocar del Parc Bosc;  a 100 m de la parròquia, i a 200 m de la Rambla i del mercat setmanal.




Comentaris

Entrades populars