Barri dels Fossos


Tres imatges antigues del Col·legi HIspano-Francès, amb el pati, un dels dormitoris i la capella
Nom d‘un barri poc edificat que es va crear el 1902  amb el cobriment d’un dels darrers trams descoberts de la riera Galligans, a l’actual plaça de l’Escorxador, prop d‘on es trobava l’edifici de l’antic escorxador, obra de l’arquitecte  Josep Azemar construit el 1846 i reformat el 1902 ; la fàbrica de gas (1860) i les tenidories d’en Giralt que l’any 1878 es convertirien en el col·legi religiós  per a noies anomenat “La Presentació” i posteriorment  “les Franceses”, i que avui dia acull el col·legi públic Josep Pallach. 


Vista aèria del col·legi dels Fossos, d'on agafa el nom el barri 

Segons sembla, antigament, aquest barri era atravesqat per un reguerol per on s'escorrien les aigües de la part baixa de la població, a partir de la plaça de la Palmera on s'hi formaven  nombroses rases i fossats, d'on agafà el nom.
El principal eix viari és la Calçada dels Monjos, sobre l’antiga calçada romana i el vell camí de Vilatenim a Vilafant. A inicis del segle XIX es va procedir a urbanitzar l’actual carrer dels Fossos, fins a tocar de la via del tren, i on, des de 1908, es troba el Col·legi Hispano Francès dels Germans de les escoles cristianes, La Salle, popularment conegut per “Els fossos”


Façana actual  del  Col·legi La Salle de  Figueres i vista general del carrer dels Fossos 





Comentaris

Entrades populars