Els castanyers de la Rambla



Els castanyers a la Rambla (Autor desconegut)
Si el “Jijonero” era el senyal de l’arribada del Nadal a Figueres, l’arribada de la tardor era anunciada per la parella formada per en Ramon i la Trini i la seva popular màquina de torrar castanyes en forma de tren que en arribar els primers dies de fred s’instal·lava a la part baixa de la Rambla, davant de Ca Ymbert  impregnant l’entorn  de l’olor càlida de les castanyes fent-se a foc lent.

El castanyer i la màquina de tren, a principis dels anys 60.  Es pot veure, a l'esquerra el Café de la Cambra, enderrocat el 1968) Foto autor desconegut - Col·lecció A. Carbonell.


 La  màquina era d’un gran realisme i elegantment pintada amb peces cromades, sempre brillants, que enlluernaven la mainada. Quan no la feien servir la guardaven en un localet dels baixos de Can Chavarria, al carrer Col·legi. Aquesta parella era molt popular a la ciutat ja que durant molts anys varen instal·lar-se a la rambla, amb el seu trenet a l’hivern i amb una parada de gelats a l’estiu. Ens diun que en  Ramon era taxista i que era conegut pel motiu d’en Pep Manigas(?). En jubilar-se sense fills, amb ells va acabar la parada  i desaparegué el tren que, malgrat algunes gestions,no es pogué quedar a Figueres. Durant alguns anys no hagué castanyes fins que paulatinament es varen instal·lar altres castanyers a la Rambla i a la plaça de la Palmera, únics espais permesos per l’Ordenança reguladora de la venda ambulant a la via pública de Figueres del 7 de febrer de 2008, per a la venda de productes de temporada. La introducció del Halloween a la nostra cultura ha afectat força aquest producte, però malgrat que molts joves prefereixen disfressar-se i fer un altre tipus de festa, les castanyes son ben rebudes els dies i tardes d’hivern.



Comentaris

Entrades populars