Casament reial de Felip V a Figueres

Gabriela de Savoia,

Als inicis del segle XVIII,  el 1701, l’església de Sant Pere, de Figueres, va ser escenari d’un casament reial. En concret va tenir lloc l’enllaç de Felip V, de divuit anys d’edat,  amb la princesa Gabriela de Savoia, filla de Víctor Amadeu II,i de tan sols catorze anys. L’enllaç va ser beneït pel Patriarca de les Indies. La parella havia contret anteriorment  matrimoni per poders a la Capella del Sant Sudari a Torí l'11 de setembre de 1701  i personalment ho varen fer el 2 de novembre del mateix any a Figueres.
L’historiador Eduard Rodeja i  Galter al llibre “Figueras  Notas històricas 1387-1753” ens explica que “El rei va arribar prop de les 5 de la tarda procedent de Girona. Els cònsols amb gramalles, sortiren a rebre’l prop del Manol, i les banderes de totes les confraries, els cavallets, l’àliga, -novament daurada-; el gegant i la nova gegantessa,  que sortia per primer cop, i el drac novament pintat, l’esperaven a l’entrada de Figueres per l’actual carrer Nou”.
Durant la seva estada a Figuere e varen habilitar com a estances reials les cases de D.Raymundo Gorgot, a la Pujada del Castell, per a la reina, i la del Dr. Gay per a serveis del rei. La cerimònia nupcial on es va ratificar  el casament  va comptar amb la solemnitat que mereixia aital esdeveniment, amb el cant d‘un “Te Deum” i el “Salvat Regem nostri Philippus”. Continua explicant Rodeja que un cop acabada la cerimònia, entre les aclamacions dels figuerencs i de gent arribada de tota la comarca “la parella nupcial va pujar en un carruatge que els va conduir a la Casa Palau, on al vespre va tenir lloc un sopar públic en honor dels reials esposos.  
Felip V


Comentaris

Entrades populars