la Verge del Portal al carrer Girona

Imatge de la "Verge del Portal"
L'historiador Eduard Rodeja esmenta que «tal vegada per la por que la població sentia per bandolers i pirates i per tal d'implorar la seva divina protecció, es va col·locar al portal del carrer de Girona una imatge d'una Mare de Déu que ràpidament va ser coneguda amb el nom de «Verge del Portal».
Ràpidament també va ser venerada i invocada per la protecció de les parteres.
Es tracta d’una imatge d'una Verge amb el nen Jesús en braços dins d’una fornícula i porta esculpida a la base la data de 1555. Actualment restaurada, segurament va ser obra d'algun escultor local, amb mes bona voluntat que art, però que representa el sentir de tota una època. Encara avui, és ben visible a la façana del número 21 del carrer de Girona. Possiblement aquesta sigui la primera peça escultòrica i la més antiga que es conserva als carrers de la nostra ciutat.
Aquesta imatge és coneguda popularment  per «La Verge del Portal» i va ser col·locada pels figuerencs a l'interior del portal del carrer de Girona que donava entrada a la població per la seva banda de Migdia.
Era la porta orientada cap al mar, i allà estava posada la imatge amb la idea d'implorar la divina protecció de la Verge, en el cas que un desembarcament de pirates a la costa produís alguna incursió d'aquests terres endins, cosa que si bé no va passar en aquests llocs, no va deixar de produir-se en altres. És l'únic testimoni que es conserva a Figueres que ens recordi uns temps en què totes les mirades estaven posades cap al mar sempre amb la mateixa angoixa.
Gairebé tothom  sabia,  particularment en les poblacions properes al mar, que el sortir dels recintes emmurallats i deixar la protecció de les fortificacions, podia representar el fet de no tornar mai, si es tenia la desgràcia de caure en  mans d'aquella gent que molt  freqüentment  caminaven en recerca de la seva presa. Les gestes de robatoris i saquejos a tot el llarg de les  nostres costes, produïdes per naus pirates, tenen el seu origen en els més remots temps; n'hi va haver en totes les èpoques i s’han anat succeint amb més o menys intensitat, fins que, molt a prop dels nostres dies, en aparèixer les màquines de vapor i el telègraf, la velocitat d'accions i transmissions va fer Impossibles les seves activitats delictives.
Se li atribuïen alguns miracles com el d’un minyó que va ser aixafat per una carreta  de blat sense cap lesió o el d’una donzella  a la que, davant la capelleta de la verge,   li va caure al damunt un correu amb el seu cavall sense fer-li cap mal. 
  
Goigs en honor a la Verge del Portal


Els Goigs en el seu honor canten:
Puix sou del Rei eternal
Tresorera benaurada,
Sigueu la nostra advocada,
Mare de Déu del Portal.

Si als portals les centinelles
 hi són per seguretat,
Aqui on us heu posat
Sou la més vigilant d‘elles
Tenint vos Déu destinada
Per defensa puntual.

DIbuix alegórix  a la Mare de Déu de Portal
 




Comentaris

Entrades populars