Cerebrino Mandri




Ramon Mandri Campanar, poeta i farmacèutic, va desenvolupar una fórmula magistral amb el nom comercial de “Cerebrino Mandri”, un medicament en pols que es prenia per via oral. Estava format bàsicament per tres components: l'àcid acetilsalicílic, el paracetamol i la cafeïna anhidra. L'acció conjunta dels dos primers afavoreixen la reducció del dolor i la febre, mentre que el tercer és un estimulant del sistema nerviós. El producte fou fabricat i comercialitzat pel seu fill, Francesc Mandri i Vila (Figueres 1883-Barcelona 1971), metge i farmacèutic, a partir de la  fórmula desenvolupada pel seu pare al començament del segle XX i que ell va renovar. Durant els primers anys de producció, Mandri elaborà el "Cerebrino" de forma quasi artesanal a la seva farmàcia del carrer Ample, de Barcelona.. Després, ja a la dècada de 1920, va muntar un laboratori al carrer dels Escudellers (abans Escudillers) 4-6, de Barcelona  amb maquinària moderna. El Dr. Mandri,que va ser el primer director de l'antic Hospital Marítim d’Infecciosos, va ser molt conscient de la importància de la publicitat per vendre els seus productes i va dissenyar campanyes i anuncis per a promocionar-los amb un característic dibuix que es faria popular ràpidament.obra de Gaietà Cornet El setembre del  2008,l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris AEMPS) va ordenar la retirada del mercat de totes les unitats de tots els lots de l'especialitat farmacèutica Cerebrino Mandri 100 g polvo per no complir les normes de fabricació correcta del moment.



Dels textes del pare, Ramon Mandri Campanar, com a escriptor destaca l’obra poética “Las Papallonas:un diáleg per ser recitat en los centres catòlics”(1886), i “Costums de Figueres”.
Ramon Mandri té un carrer amb el seu nom a la zona Nord-Oest de la ciutat, entre la falda de la  muntanyeta i les vivendes del Parc.


Comentaris

Entrades populars