El repetidor de TV a el Mont


Imatge del cim del Mont amb les antenes de telecomunicacions en primer pla (Autor desconegut- internet)
Antic aparell de TV en blanc i negre i botonera per als 2 canals existents


Des del 28 d’octubre de 1956, quan Televisión Española va iniciar les seves  emissions regulars des d’un xalet del Passeig de l’Habana de Madrid els pocs figuerencs i empordanesos que disposaven d’un aparell receptor de televisió tingueren problemes per a la seva recepció, fins que l’any 1962, un grup d’empresaris  del sector de venda d’aparells de TV  i alguns propietaris de televisors acordaren amb l’Ajuntament la instal·lació d’un repetidor prop de la muralla del Castell de Sant Ferran, que, a mesura que anaren millorant les condicions d’emissió i programació, pogueren captar fins i tot alguns programes de la televisió francesa. El 1977 amb l’ajuda de la Diputació de Girona es va canviar per un altre de més potència.
Uns anys més tard s’instal·laria un nou repetidor a El Moixer, un pic de la serra de les Salines, anomenat popularment com “el Repetidor”, per les antenes que hi ha instal·lades al cim que, actualment encara funcionen com a repetidor deTDT i de telefonia.
Però  el gran repetidor i emissor de la comarca va agafar forma  el 1973, quan Televisión Española   va instal·lar unes grans i potents antenes al  cim del Mont, un mirador privilegiat, a 1.213 m d'altitud, des d’on podem contemplar tota la serralada pirinenca del Pedraforca, gaudir del Canigó, i arribar fins al Mediterrani, al golf de Roses.
Abans però calgué una forta inversió per fer els estudis de viabilitat, arreglar i millorar la carretera d’accès i portar-hi l’electricitat.
Aquestes antenes permetien la recepció dels canals de televisió analògica, les quals, varen desaparèixer a partir del 26 de gener del 2010 quan es va apagar definitivament el senyal, malgrat que algunes de  les antenes segueixen en actiu per a altres activitats. Així, un parell d’anys abans de l’apagada analògica,  el 2008 el Departament de Cultura va autoritzar la instal·lació a dalt del santuari del Mont d'una antena que permetia remetre la banda ampla d'Internet de manera gratuïta a totes les comarques gironines.


Arribada a dalt del Mont amb les antenes de telecomunicacions en primer pla (Autor desconegut- internet)





Antigues "Carta de Ajuste" de TVE que servien per ajustar al canal i el colors en blanc i negre.

Comentaris

Entrades populars