Arcs del Castell

Antic aqüeducte  construït per transportar l’aigua de la Mina dels Frares, situada a la carretera de Llers,fins els dipòsits situats sota la plaça d’armes del Castell de Sant Ferran pel forniment d‘aigua a la fortalesa.
Aquest indret era un lloc molt apreciat per els figuerencs per fer-hi la passejada, fins que, amb la construcció de l’autopista,una part va ser enderrocada i substituïda per una moderna canonada. L’aigua sobrant dels dipòsits va servir per al primer subministrament públic de la vila de Figueres pel servei de les fonts públiques.
L’Aqüeducte estava format per quaranta-tres arcs,  encara que actualment el nombre d’arcs és menor perquè com ja  s’ha dit alguns d’ells es varen destruir a finals dels anys 70 amb motiu de  la construcció de l’autopista. La destrucció va afectar, precisament, el punt on els arcs tenien més alçada i bellesa arquitectònica.
 Els arcs són de mig punt, amb pilars fets amb grans carreus. Els arcs són fets amb maó vist disposats a sardinell i la resta de l’aqüeducte està bastit amb la tècnica de la maçoneria utilitzant pedres treballades lligades amb argamassa de petites pedres, probablement amb calç per evitar filtracions
Als seus voltants, el maig de 1973 la Penya Motorista Figueres, davant la creixent afició al motociclisme  va  inaugurar  un circuit de motocross que va ser escenari de grans competicions.
Malgrat no ser aquest aqüeducte del segle XVIII, un monument de gran valor històric, si que era un espai molt apreciat pels figuerencs que varen lamentar la seva degradació.


Comentaris

Entrades populars