Del Colmado a l’Hiper



Façana  de la botiga de queviures, confiteria i pastisseria  V. Vives a la cantonada del carrer Peralada i Sant Domènec. Obra de Pelai Martínez estava coberta de ceràmica vidriada de color verd     

Imatge del 1988 (Foto J.S.Carrera arxiu COAG  

Si teniu més de cinquanta anys recordareu l’arribada dels primers “Supermercats”, els llavors anomenats “auto servei” els primers dels quals s’instal·laren a la nostra ciutat a mitjans del segle XX. Fins llavors existien diferents tipus d’establiments on poder realitzar la compra dels aliments: des de carnisseries i peixateries a botigues de fruites i verdures, fleques i pastisseries sense oblidar els mercats i els tradicionals  “Colmados” i les botigues d’”Ultramarins” i “Queviures”, algunes de ben antigues, com el Colmado Bosch, a la Rambla; Can Vives, al carrer de Peralada, eL colmado Lloveras, al carrer de la Muralla, o les pastisseries La Cubana, al carrer Nou  i Bonaventura Casamitjana, al carrer Girona,o Serra Lacasa a la plaça de l'Ajuntament,  que, a més de confits i pastisseria també oferien “Comestibles fins”. Tots aquests locals disposaven d’un taulell on s’anaven col·locant els productes que, prèviament, s’havien demanat al dependent o dependenta. Igualment era costum obligat demanar torn o tanda amb l’expresiò: Qui és l’últim? 
Façana del primer Auto servei Canigó, a mitjans dels 60 a la Plaça  de la Palmera 




Publicitat de l'any  1976 del Super Canigó


L’arribada dels primers Supermercats varen ser una petita revolució, ja que no calia anar a diferent botigues ni calia demanar els productes, ja que es tractava d’un autoservei. Com ara, els establiments disposaven d’uns carrets metàl·lics que anaven omplint amb els productes que volien i que pagaven en una caixa instal·lada al costat de la sortida.
Els primers autoserveis que recordem son l’Autoservei Solés, al carrer Nou i el “Canigó”, inaugurat el 1965 a la plaça de la palmera i que uns 10 anys més tard s’instal·laria” en uns nous  locals de més de 600 metres quadrats situats en uns baixos de les vivendes Zafer, a la carretera de Llers, o l’Alimentació VèGé, de J. Ruiz, a la plaça del Sol, entre altres.

Finalment, el dijous 10 de juny de 1993, es va inaugurar la que seria primera gran superfície comercial de la comarca, el Centre Comercial «Nou Centre», que, promoguda pel Grup Maxor, presentava  una oferta comercial equilibrada de comerç i serveis, amb un Hipermercat Màxim, que oferia el tractament del producte fresc i alimentació general, productes per a la llar i oci, així com un restaurant Self Service, una gran botiga de mobles i diferents botigues d'equipament de la persona  i per a la llar que completaven l'oferta del Centre Comercial, que totalitzava  22 establiments amb llibreria, bugaderia-tintoreria, servei de revelat de fotografies, claus i perruqueria unisex, entre altres. En total eren 10.000 m2 edificats en planta dels quals 8.500 m2 eren dedicats a superfícies de vendes més un aparcament exterior de 800 places, amb una previsió inicial d’un milió de visitants a l’any. La construcció del centre comercial va suposar una inversió de mil milions de pessetes. La inauguració va comptar amb la presència del llavors alcalde Marià Lorca, i el conseller delegat de Maxor, Max Marcó, qui en el discurs inaugural, es va referir la necessitat d'establir un sistema de col·laboració amb el comerç de la ciutat.
L'edifici del Centre Comercial responia als més avançats criteris de disseny al servei del consumidor de finals del segle XIX i, amb la mirada posada al nou mil·lenni. 
  


Façana del Supemercat VéGé, a la plaça del Sol  


Representació de l'interior d'un antic  Colmado a les botigues-museus de Salàs del Pallars 

Imatge parcial de la façana del Nou Centre quan es va inaugurar el 1993 



Comentaris

Entrades populars