Casa Hejme O Casa Roda



Façana de l'edifci on es poden apreciar els destacats elements ornamentals 




la Casa Roda o "Hejme" é un edifici  entre mitgeres construït l'any 1911,que es troba situat  al número 58 del carrer de Sant Llàtzer, al costat de la plaça de l'Estació
Conegut com a Casa Roda o Casa Hejme l’edifici, de planta baixa i pis respon clarament a l'estètica modernista, amb influències de l'Art Nouveau i de l'estil Sezession i és un dels pocs edificis modernistes privats que s'han conservat a Figueres, i que després de la restauració de la seva façana encara va guanyar en brillantor i va posar en valor les figures que decoren la seva façana, com la d'una noia o els caps que podem veure en ella (veure fotos)




És un edifici de planta baixa i pis. A la planta baixa presenta una porta d'entrada i dues finestres amb dintells d'ornamentació floral. Al primer pis balconada correguda de dos obertures, que repeteix l'ornamentació floral que té a sobre, en aquest cas amb una figura femenina al mig i la data de 1911. La balustrada del balcó la formen elements florals i també està decorada amb elements de ceràmica i forja. Sobre el primer pis hi ha un cos ornamental format per tres arcs escarsers, els dels dos costats al mateix nivell i el central més elevat. Les dues laterals estan decorades amb l’esmenta’t bust femení i un escut decorat amb mosaic ceràmic amb una estrella a la part superior. Les mènsules centrals es troben decorades amb el mateix bust femení i amb un fris ceràmic a sobre. L'arc central té com a dovella clau un motiu floral i al seu timpà, hi ha el nom HEJME fet en cerámica vidriada, (paraula en esperanto que significa “a casa,) Sota aquest timpà trobem  un petit òcul amb un balcó també decorat amb la mateixa ceràmica, sostingut per una gran mènsula floral.
Sebastià Pi i Pi va ser el mestre d‘obres que va realitzar l’edifici i en ll va exemplificar la versió més popular, carregada i estrident del modernisme dels mestre d’obres, poc freqüent a la ciutat, amb un abundant repertori de materials i elements decoratius (pedra artificial, ceràmica i forja).
L’industrial Alfons Roda Campistol va ser el promotor de l’obra i d’ell agafa el primitiu nom de Casa Roda.






Comentaris

Entrades populars