Dos carrers dedicats a presidents nord-americans



Entrada a l'Avinguda Wilson des de la Rambla (Targeta postal- autor desconegut) 
 Al llarg de la història Figueres ha tingut dos carrers dedicats a dos presidents dels Estats units d’Amèrica: Woodrow Wilson. I J:F: Kennedy. Aquí teniu la seva justificació.     
A Catalunya, la notícia del final de la guerra i la victòria aliada va escampar-se ràpidament, provocant nombroses manifestacions de suport a molts poblets i ciutats. Espontàniament, molts ciutadans es van anar aglutinant a les places o davant de les redaccions dels diaris i fàbriques per celebrar la victòria aliada. Durant els mesos posteriors a la finalització de la guerra, desenes d’esdeveniments a tot Catalunya varen tenir lloc: celebració de banquets, instal·lació de plaques commemoratives, dedicatòria de carrers i places, campanyes de solidaritat amb els voluntaris catalans... El clima imperant va fer evident que l’”aliadofília” era majoritària a Catalunya.


La Pujada al Castell era el lloc  on se celebrava el tradicional mercat de porcs (Autor desconegut)
L’entusiasme desfermat arreu del país arran la victòria aliada va motivar molts ajuntaments,a petició de la ciutadania, a dedicar carrers, places i espais públics a les principals figures de les potències vencedores, especialment al president nord-americà Woodrow Wilson. Així, els nom de Wilson,  va passar a formar part de desenes de pobles i ciutats de Catalunya. Aquest va ser el cas de Figueres ja que un dels primer acords de l'Ajuntament resultant de la Segona República, el 1931, va ser el canvi de nom de  diferents carrers  entre ells el de Príncep d'Astúries o Pujada del Castell pel de l’Avinguda Wilson, president dels Estats Units,premi Nobel de la Pau com a impulsor de la Societat de Nacions. Anys després de la guerra civil el carrer va patir un nou canvi de nom pel de General Mola durant tot el temps del franquisme, fins que, amb la democràcia es va recuperar el nom popular de Pujada del Castell.
L'alcalde Ramon Guardiola i el cónsol general dels Estats Units a Barcelona Mr. John W. Ford varen inaugurar el monòlit (Autor desconegut - Figueres Antic)

L’altre carrer figuerenc dedicat a un president nord-americà és el carrer President Kennedy, nom amb que es va batejar el carrer que es va crear amb la construcció de les vivendes per al militars americans a la zona de la muntanyeta als anys 60.
El 30 d'Abril de 1965 es va procedir al descobriment de la làpida que dóna el nom de President J..F. Kennedy a l'avinguda principal de la zona residencial de l'Exèrcit de l'Aire. Era una placa en pedra de figueres amb un  bust del president, obra de l’escultor figuerenc Artur Novoa.


Vista parcial de l'Avinguda  J.F.kennedy, amb una vivenda típica "americana" (Foto Jaume Prats)

Comentaris

Entrades populars