Dues estrelles Michelin a Figueres



El menjador del Motel l'any 1964 (autor desconegut)

A principis dels anys 70 Figueres gaudia d’una merescuda anomenada gastronòmica  fins al punt que el Centre d’Iniciatives Turístiques va llençar i popularitzà la frase publicitària de: “Figueres, Comercial i Gastronòmica”. El 1974 ja era coneguda i reconeguda la famosa guia vermella, la Guia Michelin que en l’edició d’aquell any va atorgar un total de 23 estrelles a  igual nombre d’establiments restauradors. Doncs bé, d’aquell llistat de només 23 locals, dos es trobaven situats a Figueres: L’Hotel Empordà de Josep Mercader i l’Hotel Duran,de Lluís Duran que, segons la guia, es feien mereixedors del guardó i   veien així premiada la seva tasca d'anys de dedicació, cura i selecció en el condiment dels seus plats.
En aquell temps, igual que encara succeeix, la  Guia Michelin era i és el llibre indiscutiblement necessari per a qui vulgui fer una volta per qualsevol país europeu, on el viatger, de forma seriosa i eficaç, a l'hora de triar panorama, carretera, alberg o restaurant  trobarà un seguit de signes i detalls i el que pugui ser-li d'utilitat.


Façana de l'Hotel Duran als anys 60 (autor desconegut- col·lecció Hotel Duran)

com saben els viatgers usuaris la Guia Michelin es la Guía d’hotels i restaurants més antiga d’Europa i fa referència a rutes turístiques relacionades amb el món hoteler i gastronómic.
El anònims inspectors de la guia valoren en primer lloc la selecció i qualitat dels productes, seguit de la creativitat i l'avantguarda. En tercer lloc valoren el domini dels punts de cocció i els sabors. Seguidament valoren la relació qualitat-preu i, finalment, la regularitat. El logo de l’estrella es representa amb el que s’ha anomenat “Macarron” i pot ser d’un, dos o el màxim guardó: tres macarrons o estrelles. 
A part de les ja esmentades dues estrelles del segle passat les més properes amb que hem pogut gaudir han estat l’atorgada al restaurant Mas Pau i, posteriorment al Casino de Peralada, Restaurant Miramar, de llançà, La Llar, i Restaurant Els Brancs, de Roses i Emporium, de Castelló d’Empúries, sense oblidar, és clar, la projecció estelar d‘”El Bulli”.


Etiqueta publicitària de l'Hotel Duran
Façana del Motel recent inugurat(autor desconegut)



Comentaris

Entrades populars