La TEISA



Antic autocar de la línia discrecional entre Olot i Figueres (autor desconegut)  
L’empresa Transports Elèctrics Interurbans, S. A., coneguda popularment com a la TEISA és una empresa que va ser  fundada a Banyoles,  el 13 de març de l’any 1920, per cinc banyolins emprenedors:  els germans Joaquim i Lluis Coromina i Gispert-SaüchMartirià Butinyà i Oller, Jaume Juandó i Parera, i Esteve Costa i Masjoan, que es proposaren crear una companyia dedicada al servei de transport en general i especialment a la conducció de passatgers i mercaderies amb dos únics cotxes, uns òmnibus elèctrics que cobrien el trajecte de Banyoles a Girona disputant-se la carretera amb els carros de mules i cavalls. Actualment conta amb uns150 vehicles,
Publicitat dels anys 60 amb l'adreça de Figueres a la Rambla 
El nom de l'empresa prové de l’origen de la força motriu dels primers vehicles propietat de l’empresa, que aprofitaven l’energia elèctrica per moure la seva flota d’òmnibus. Els seus vehicles anaven pintats de color blau,”com les aigües de l’estany”.
Al llarg dels anys la TEISA va anar adquirint diferents companyies,com ara les empreses de Transports Berga SL concessionària del servei públic de transport de viatgers entre Salt i Girona; Guerrero SA concessionària del ser\'ei públic de viatgers de Besalú a Barcelona o la Companyia del Ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona concessionària del servei públic regular de transport de viatgers per carretera de Girona a Sant Feliu de Guíxols i s'Agaró.
Actualment les activitats de l’empresa són molt diverses, des de serveis discrecionals tipus xàrter o serveis de transport escolar, fins a serveis de bus urbà a SaltGirona i Sarrià de Ter i bus interurbà a Sant Feliu de Guíxols, Olot (per Besalú o per Amer), Riudellots de la SelvaRipollPuigcerdàFigueres, etc.
18 de juliol de 1949 - Currua d'autocars d'excursió segurament cap a la platja doncs aquest dia era festa nacional i famílies senceres aprofitaven per anar "en mar" (Autor desconegut) 
A Figueres era coneguda per ser la línia de transports que enllacava la capital altempordanesa amb Banyoles i Olot. Tenia la cotxera i oficines al començament del carrer Empordà, prop del Restaurant La Pansa, i un despatx de venda de bitllets a tocar del carrer Lasauca amb la Rambla.

Actual model d'autobus de la TEISA 1920 davant de la Torre Galatea (Autor desconegut)

Comentaris

Entrades populars