“Anar a fer veremes”
L'estació de Figueres era cita obligada per als veremadors |
En arribar el mes de setembre, milers de persones
es desplazaven fins a França per treballar en la collita del raïm dels grans cellers
francesos. Gent de Figueres, de la comarca
i d’altres procedents de punts tant diversos com les zones de Llevant, Múrcia i
Andalusia es donaven cita a Figueres per regularitzar els contractes i les condicions
de treball amb els empresaris francesos.
Eren tantes les persones que amb autocar o
amb tren es concentrava a Figueres, que el setembre de 1962 es va construir un
edifici per a l’Oficina Nacional d’Immigració (O.N.I.) sobre un terreny
situat al costat mateix de l’estació, entre
el carrer Sud i la plaça Alcázar (Plaça de l’estació), on hi havia una horta
dita d‘en Macau. Aquesta oficina s’havia destinat a acollir els serveis
administratius, i de controls sanitaris per a l’entrada a França dels
treballadors espanyols en determinades èpoques de l’any, especialment per a la
collita de fruites o per les
veremes a diferents poblacions del Sud de França.
Una de les tasques que es feien era segellar i comprovar els contractes entre
els veremadors espanyols i els empresaris francesos que els havien contractat.
Tots els treballadors havien de passar obligatòriament per aquesta oficina
abans d’entrar a França.
Grup de veremadors de totes les edats carregats amb maletes, farcells i moltes il·lusions es donaven cita a l'estació de Figueres |
Ja a partir del primer any de la seva creació
hi van passar més de 70.000 persones que arribaven a Figueres en trens especials
entre les 4 de la matinada i les 8 del matí, després de deu, onze i més hores d’un
llarg viatge en trens especials, carregats amb maletes, estris de cuina i el menjar
per a tot la família per al trajecte. També arribaven en autocars procedents de
la zona de Llevant, Múrcia i Andalusia. Els trens arribaven a Figueres clarejant
el dia-, i a l’estació tenia lloc una parada llarga,que alguns aprofitaven per
a estirar les cames,refrescar-se en alguna font proveir-se d’aigua i pa per
acabar d’arribar a Cerbère, on haurien de fer transbord a un tren francès que
els portaria al seu destí. Famílies senceres arribaven carregades de maletes,
farcells i estris de cuina. Maletes i il·lusions en un viatge que per a molts
era el primer cop que sortien dels seus pobles per anar a l’estranger. Passades
unes setmanes i acabada la feina el viatge es feia a l’inversa però ja no calia passar per Figueres ni,per la zona de l’estació ja que enllaçaven trens des dels llocs de sortida.. Per la part espanyola els
tràmits els realitzava l’O.N.I. (Oficina
Nacional de Inmigración),en una oficina que subvenionava l'estat francès, situada al costat de l’oficina francesa en el mateix
terreny de l’estació.
Aquestes “veremes” tingueren lloc durant forces
anys, fins que la millora del nivell de vida del país i la mecanització de les
vinyes acabaren amb les grans migracions per “anar a fer veremes” (Fotos. Arxiu Gràfic de l'O.N.I)
Les famílies s'havien de proveir per a un viatge de deu, onze o més hores de durada |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada