La plaça del Gra



El 1886 tres figuerencs, els senyors Macau, Roca i Andrés, es van dirigir a l’Ajuntament i es van comprometre a aportar la quantitat de sis mil pessetes per tal que l’Ajuntament procedís a la cobertura de la plaça avui dita del Gra,que era un descampat, amb la condició de que en un termini mínim de vint anys la dediqués a plaça mercat de grans i cereals. El mestre d‘obres Francesc Puig es va encarregar de realitzar el projecte, amb un cost de  18.773,40 pessetes.   L’industrial Marià Vilallonga, conegut com “Mariano, el serraller” va regalar el ferro necessari per fondre les trenta-sis columnes que suporten la coberta de la plaça. Tothom va aplaudir la idea menys el tècnic municipal que va escriure que es tractava «de l’absurda construcció d’un “tinglado” a la plaça dels Monjos. No pot ser obra de  persones il·lustrades amants de l’ornat i comoditat pública,ni tampoc de fills de Figueres..., una espècie de “tinglado” de mala concepció i pitjor construcció,de mal gust..i d’una obra que en tot país mitjanament il·lustrat exigiria la responsabilitat als seus autors». Afortunadament la realitat va resultar una plaça molt a gust de tothom que a més de donar aixopluc al mercat ha estat utilitzat en un gran nombre d’actes i activitats de tota mena al llarg dels seus més de 130 anys d‘existència. La primera pedra es va col·locar el 29 de juny i, un any després, s’inaugurava amb el mercat de cereals.Puig i Sagués va realitzar la estructura de cobriment en ferro, fusta i teules canviant només la llanterna central que el projecte preveia esfèrica i es va realitzar piramidal. Es tracta d'una estructura simple, però dotada d'una gran harmonia, que configura un espai singular. Les seves 36 columnes de ferro suporten un cobert a quatre aigües, amb entramat de fusta i teula àrab
 L’any 1927 la plaça va acollir la fira anual de la Indústria, el comerç i l’agricultura, fins l’any 1973 en què es va traslladar a aquest indret el mercat setmanal de fruites, queviures i verdures. Alguns anys també havia estat escenari de l’anomenat “Certamen”. Amb el pas del temps la seva coberta ha estat restaurada però les columnes encara són les originals.



Aquesta plaça també ha donat sopluig a moltes activitats, programades a l’aire lliure,  que per culpa de la pluja no s’haurien pogut celebrar. Al llarg dels anys s’ha dit plaça dels Monjos, de Catalunya, del Comerç i del Gra.   
  

Comentaris

Entrades populars