Capella Sant Sebastià



Façana de la capella





Escut de la Confraria de la Puríssima sang sobre el dintell de l'entrada

Situada al costat de l'absis de Sant Pere, la capella de Sant Sebastià,és una capella petita d'una sola nau, que té el seu origen en una capelleta afegida al primer hospital de Figueres construït al 1313. L' actual edifici  és fruit d'una remodelació de 1604, quan va ser cedida a la Confraria de la Puríssima Sang, l'escut de la qual es pot veure esculpit damunt la porta. I que com a confraria  formava part de la Setmana Santa figuerenca.
Aquesta capella era el punt de partida de la "Processó de la tramuntana", una acció de gràcies celebrada amb motiu de la fi de les epidèmies de pesta del segle XIV. La processó, que durava dos dies, duia la comitiva fins al castell de Requesens, on s'implorava la presència de la tramuntana perquè sanegés els aires de la comarca.
Una imatge de Sant Sebastià presideix l’interior del temple, que en algun anys també havia acollit l’Acció Catòlica.
Un dels fragments dels Goigs fa referència al temple i a Figueres:

“Figueres un bell temple /Us bastiren els passats,
I malgrat de sa pobresa/Els seus fills l'han renovat;
Que en el vostre amor i culte/Mai ningú els ha de guanyar”
Goigs en llaor de Sant Sebastià 


A finals dels anys 60 i 70 l’Associació de Veïns del carrer de la Jonquera celebraven amb molts actes la seva Festa Major
Els darrers anys la capella acull la  Mostra de Pessebres i Diorames,on, entre altres, es presenta el Pessebre de l'Asilo, un pessebre amb moviment que al llarg dels anys 50, 60 i part dels 70 es podia admirar cada Nadal a les dependències dels Pares Paüls, adjacent a l'Asil Vilallonga.



Comentaris

Entrades populars