Monòlit a Álvarez de Castro

Imatge de finals dels anys 40 amb Figueres al fons (autor desconegut)

El general Mariano Álvarez de Castro, governador militar de Girona i un dels defensors de la ciutat durant els Setges, va morir a les cavallerisses del  Castell de Sant Ferran de Figueres el 22 de gener de 1810, on havia estat empresonat pels militars francesos en espera de judici per alta traïció al rei Josep Bonaparte. Encara hi ha molts interrogants sobre la seva mort, si va ser enverinat, torturat pels francesos o simplement la seva mor vas ser motivada per les ferides que ja patia quan va ingressar. Llegenda o realitat el cas és que a partir de la seva mort va començar la glòria i la mitificació del General.
A la seva mort, Álvarez de Castro va ser enterrat  al Cementiri Municipal “en un forat fet a terra, a uns deu pams de profunditat”. Quatre anys més tard el desenterraren i el cadàver fou traslladat a Girona, on té  dedicat un mausoleu al lateral de la capella de sant Narcís, a l’església de Sant Feliu.
El Rei Alfons XIII va manar que s'aixequés un obelisc a la part alta de la pujada que condueix al Castell, a mà esquerra, prop de les garites per on s'entra a la fortalesa, amb una inscripció que diu:  "Al General Àlvarez de Castro, defensor de Gerona, muerto en este Castillo. Pasajero descúbrete y piensa en la Patria”.
Poc abans d'arribar a l'entrada del castell, dalt de la pujada del mateix nom, és recordat amb aquest monòlit.

Una altra imatge del 1950 (autor desconegut)


Comentaris

Entrades populars