"El dia i la nit",de Daniel Lleixà, una escultura "viatgera"

la "nova" escultura de Lleixà, al seu emplaçament actual 


Ens trobem davant d’una obra viatgera i amb història pròpia. L’escultura "El dia i la nit" va ser realitzada per l'artista Daniel Lleixà l'any 1986,amb motiu de les campanyes en solidaritat  i reivindicacions perquè Barcelona fos escollida a seu dels Jocs Olímpics del 92 que varen portar a terme el Grup 69, a Empúries. Tres anys més tard, Lleixà, va realitzar una mostra antològica de la seva obra a Girona i al Museu de l'Empordà a Figueres, utilitzant l'obra esmentada com a reclam anunciador exterior d'ambdues exposicions. L'obra va restar situada, durant un temps, a la placeta baixa de la Rambla, fins que, en ser donada a la ciutat per l'artista, es va instal·lar a la plaça Sibil·la de Fortià al Poble Nou, el 1990.

La escultura a la placeta de la Rambla amb motiu de la exposició antològica de Lleixà el 1996 

Les inclemències del temps, amb el rovell  i la tramuntana comportaren que la peça escultòrica es tombés i es va traslladar a un magatzem municipal, fins que el juny de 1997 varen tenir lloc  diferents gestions per restaurar-la o refer-la. Lleixà  és va estimar més tornar a fer l'obra de nou que no pas restaurar-la i es va fer una nova escultura,  -que es caracteritza per una columna vertical la qual representa una cremallera gegantina-, en materials que aguantessin la intempèrie, la nova obra va créixer en alçada, de sis a nou metres,i es va 'engreixat' de 90 a 140 centímetres de diàmetre, pesant tres mil quilos i realitzada pels dos ferrers del taller de Siurana. El mateix any es va anunciar que l'escultura, un cop acabada es col·locaria a la  rotonda del final del carrer Nou, enllaç amb la Ronda sud.
Dues grans grues de Tranports Padrosa en el moment de la col·locació en el nou emplaçament al carrer Nou (Foto Giró arxiu Hora Nova) 



La nit del dijous 17 de juliol de 1997 es va procedir a inaugurar l'obra, al so de la música de Cole Porter "Night and Day", i, des de llavors, l’entrada de Figueres ha comptat amb una altra perspectiva.
Una altra perspectiva de "la nit i el dia"

Comentaris

Entrades populars