Barri de l’Aviació





Vista general del carrer President kennedy

També conegut com a “cases dels americans”, aquest és el nom del barri situat a la falda de la muntanyeta, entre la pujada del Castell i la carretera Nacional II, que es va crear per acollir els militars americans i els seus familiars que, amb el tractat d’amistat i col·laboració hispanoamericà, el 1959, establia la creació de  la base aèria del Pení (estació EVA-4) per controls de radar d’aviació. Uns anys abans, el 1957 ja s’havien fet tràmits per a la construcció a Figueres d’habitatges per al personal de la base, en un sector situat dintre del perímetre de seguret del Castell de Sant Ferran, la qual s’hagué de reduir i s’expropiaren  diferents finques.
Es construïren  dos models diferents de vivendes.  A la part de tramuntana es bastiren vint habitatges unifamiliars de planta baixa i un pis destinades per al personal americà. Una part d'aquests habitatges s'atribueix a Richard Neutra. arquitecte que formava part de la plantilla d'arquitectes que treballen regularment per a l'Exèrcit Americà.

Eren unes cases molt a l’estil americà,amb jardí al davant i al darrera i sense cap mena de tanca en tota la urbanització, fets inèdit a Figueres. Tant la distribució com els equipaments eren molts diferents als utilitzats a la zona. El pla general de l’any 1983, qualificava la zona d'ús exclusiu dels militars del Pení i del castell i era prohibit l'accés civil.i l'





També es va construir un club, un economat, un centre religiós i una petita escola, que es varen  inaugurar l’any 1959. Més a tocar a la ciutat, es varen construir els edificis per al personal espanyol de la base, en blocs de planta baixa i dos pisos. Quan va ser repatriat el personal americà les seves cases varen ser destinades també per a les famílies dels militars espanyols. Els carrers que sorgiren amb la urbanització varen ser dedicats a la Creu del Terme, ja que en aquell indret es trobava la creu del terme;  al pilot figuerenc Joaquim Collar, famós pel seu vol, al costat de Mariano Barberán i Tros de Ilarduya, des de Sevilla (Espanya) a Camagüey (Cuba) el 1933; i al president JF Kennedy, que és recordat amb un monòlit amb la seva efígie. Llavors, el centre religiós es va batejar com a Mare de Déu de Loreto, patrona de l’arma d‘Aviació.
Després de molts anys de tramitació, finalment, el maig de 2014, la comissió d'Urbanisme de Girona va donar la conformitat a la modificació del pla general proposat per l'Ajuntament de Figueres per aquella zona que va passar a formar part de la trama urbana de Figueres i la ciutat guanyava 6,6 hectàrees d'espais lliures, més una zona d'equipaments on hi ha l'església, un local social i l'antiga escola “Virgen de Loreto” per als fills de militars i els nens i nenes de la zona.. 

El 30 d'Abril de 1965 es va procedir al descobriment de la làpida que dóna el nom de President Kennedy a l'avinguda principal de la zona residencial de l'Exèrcit de l'Aire.L'acte va contar amb l'assistència del Cònsol general dels Estats Units a Barcelona Mr. John W. Ford, acompanyat del Cònsol Agregat Cultural Mr. Ray W. Johnson, el Comandant de la USAF, .l'alcalde Ramon Guardiola i altres autoritats locals i provincials.la làpida  és de pedra de Figueres i en ella figura esculpit el bust del president Kennedy, obra de l'escultor figuerenc  Artur Novoa i està situada en un petit mur de maó.
(Fotos autor desconegut - Internet)



Comentaris

Entrades populars