Revista Canigó

Portada del primer exemplar de la revista
L’any 1954 és va començar a editar a Figueres una nova revista que, amb el títol de Canigó i, sota la direcció de Xavier Dalfó, tenia una periodicitat mensual. El naixement de la revista Canigó va representar una opció informativa pels catalanistes independentistes, ja que, amb el subtítol de “Revista literaria-cultural-deportiva”, tractava sobre temes polítics i culturals del país. El fundador i primer director va ser el periodista figuerenc Xavier Dalfó, el qual, amb 21 anys d’edat va començar a dirigir-la, del 1954 fins a principis dels setanta. El 1971, sota la direcció d’Isabel-Clara Simó, dona de Dalfó,  la revista Canigó  va traslladar la seva redacció a Barcelona i va passar a ser setmanal, fins que, l'any 1983 es va haver de deixar de publicar per raons econòmiques.
Xavier Dalfó i isabel-Clara Simó,els directors de  Canigó (Foto inform Branguli -Universitat d'Alacant)   
Inicialment va tenir la seva seu a Figueres, encara que l majoria de reunions dels col·laboradors tenien lloc al Café Novel, de la Rambla.
Una grafia nevada va ser l'escollida per a representar el nom i capçalera de la revista
A les pàgines de Canigó  hi varen col·laborar, Maria Àngels Anglada, Paco Candel, Josep Pla, Carles Fages de Climent o el mateix Salvador Dalí, entre molts altres.
El març de 2011 una exposició, titulada “Canigó, revista de Figueres”, coorganitzada  per la demarcació gironina del Col·legi de Periodistes, al Museu del Joguet, va servir per recupera part de la seva memòria, per, d'una banda, accentuar el paper destacat de la publicació en la defensa del progressisme i el catalanisme en temps de la dictadura franquista i, al mateix temps, reivindicar la figura que la va fer possible des dels inicis, Xavier Dalfó.
A les pàgines de Canigó  hi varen col·laborar, Maria Àngels Anglada, Paco Candel, Víctor Català, Pere Calders, Montserrat Roig, Octavi Saltor, Mercè Rodoreda, Joan Fuster, Josep Pla, Carles Fages de Climent o el mateix Salvador Dalí, entre molts altres.
El fons editorial i fotogràfic de le revista està dipositat a la Universitat d'Alacant i la Biblioteca Fages de Climent, de Figueres disposa a la seva hemeroteca zamb una gran part de revistes  digitalitzades per poder ser consultades online.

Dues portades de dues époques. A l'esquerra la del número dedicat a Carles Fages de Climent amb motiu del seu traspàs  






Comentaris

Entrades populars